Afscheid Henk Tiesinga van Pioniers van de Toekomst

“Op een hoogtepunt terugtreden is een levenskunst en Henk bezit die gave.” Dat zei Lous Bosselaar, bestuurslid van de Pioniers van de Toekomst bij het afscheid van Henk Tiesinga als voorzitter van de stichting.

EMMELOORD, 24-06-2021 – Dat gebeurde woensdag 23 juni bij Deelwerk in Emmeloord, waar de pioniers sinds begin dit jaar gebruik mogen maken van de faciliteiten. Tiesinga nam afscheid tijdens een reguliere vergadering met de voorzitters van de diverse werkgroepen. Hij droeg zijn taken over aan Judith Kets uit Nagele.

Verbinder

Tiesinga was ruim tien jaar geleden een van de grondleggers van de stichting Pioniers van de Toekomst in Noordoostpolder. De stichting heeft als primaire doel bewustwording te creëren op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast stimuleert ze duurzame initiatieven en jaagt die aan.

“Het is knap dat nu de stichting is geworden tot wat je had gehoopt, je een stap terug kan doen. Niet iedereen is daartoe in staat”, zei Bosselaar. Hij prees Tiesinga’s vermogen om mensen in beweging te krijgen en met elkaar te verbinden. Eigenschappen die door wethouder Anjo Simonse onderschreven werden.

Simonse richtte zich in een videoboodschap tot Tiesinga. “Je bent er een meester in om dingen die uit elkaar liggen op een fijngevoelige manier bij elkaar te brengen. Jij hebt duurzaamheid in gang hebt gezet en niet zomaar voor een paar weken. Jarenlang hebt je het als een soort levensmotto verbaal en non-verbaal uitgedragen. Je bent voor velen een inspiratiebron geweest. En ik ben er van overtuigd dat nu je je formele functie neerlegt, je op informele wijze nog voor allerlei mensen een stevige schouder bent. Dat je hen weer een stapje verder brengt als ze het even niet zien zitten.”

Nieuwe voorzitter Judith Kets

Judith Kets, nieuwe voorzitter van de Pioniers van de Toekomst, vat haar taak – mede gezien de persoon van Tiesinga – niet licht op: “Toen mij gevraagd werd het in overweging te nemen, heb ik daar wel de tijd voor genomen.”

De organisatie van de PvdT is echter niet in beton gegoten, zegt Tiesinga. “Het is begonnen als een beweging van onderop uit de samenleving en die beweging moet erin blijven. In de afgelopen tien jaar hebben we duurzame doelen ingezet, die nu zijn ingebed. Dus zijn we toe aan een nieuwe stap, een volgende generatie en het herijken van waarden. Ik heb er alle vertrouwen in dat Judith dat proces in goede banen zal leiden.”

Kets is in het dagelijks leven leidinggevende bij onderwijsadviesbureau InterZin en zoekt daarnaast maatschappelijke functies waarin ze haar talenten kan benutten. “De vraag om voorzitter te worden van de pioniers kwam op een mooi moment in de tijd. Ik ben tot anderhalf jaar geleden acht jaar actief geweest voor Aves en daarnaast ben ik nog betrokken bij een werkgroep van de Lions Club. Ik heb inmiddels ruimte én daarnaast de gedrevenheid om vanuit de duurzaamheidsgedachte iets maatschappelijk te willen bijdragen.”

Eén van haar belangrijkste drijfveren is haar onderwijsachtergrond. “Ik geloof stellig dat het veranderen van mensen en hun denkwijze zo jong mogelijk moet beginnen. Dus daar zou ik heel graag van invloed en waarde willen zijn.”

Daarnaast wordt ze gedreven door het maatschappelijke vraagstuk onder verduurzaming. “Hoe zorgen we er voor dat energiemaatregelen voor iedereen bereikbaar worden en dat alle lagen van de bevolking daarvan mee kunnen profiteren? Ik vind dat we daar wat te doen hebben als samenleving.”

‘Ties’

Om Tiesinga’s afscheid niet onopgemerkt te laten passeren, hebben zijn medepioniers zijn ‘dubbelganger’ Ties in het leven geroepen. Hij kreeg bij zijn afscheid een ingelijste karikatuur van zichzelf en Ties cadeau.

Ties is een cartoonesk mannetje, dat zijn best doet duurzaam te zijn. Dat lukt niet altijd, want Ties is immers ook maar een gewoon mens. Hij maakt als polderbewoner van alles mee. Hij shopt lokaal, is klant van Polderstroom, schilt piepers tijdens het Pieperfestival, en gaat naar evenementen die door de PvdT worden georganiseerd. Hij wordt een herkenbare mascotte voor de PvdT en heeft een eigen cartoon. De cartoon is een creatie van grafisch vormgever en illustrator Dennis de Vogel uit Nagele.
_______________________

Tekst: Margé Hof

[Bij de foto:] Henk Tiesinga en Judith Kets, de vorige en nieuwe voorzitter van de Pioniers van de Toekomst, met in hun handen de introductie van ‘Ties’. (©mhpublicaties.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen