Dronten haalt energie uit parkeren

PowerParking
PowerParking
Foto: Fotostudio Wierd

Wethouder Van Amerongen van gemeente Dronten, gedeputeerde De Reus van provincie Flevoland en Erwin van Gemert van Eneco gaven vandaag groen licht voor het EFRO-project PowerParking (EFRO: Europees Fonds Regionale
Ontwikkeling).

Parkeren onder de 1100 zonnepanelen op het parkeerterrein achter het gemeentehuis van Dronten zorgt voor slimme integratie van hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag. “Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van onze gemeente. Ik ben er dan ook extra trots op dat we dit prachtige duurzame en innovatieve project hier in Dronten hebben neergezet, als eerste in een reeks van solarparken in combinatie met een energieneutraal gemeentehuis”, aldus wethouder Van Amerongen portefeuillehouder voor duurzaamheid.

Gedeputeerde De Reus: “PowerParking draagt bij aan de integratie van duurzame energie en duurzame mobiliteit. Voor dit innovatietraject hebben ondernemers, kennisorganisaties en publieke partijen samen letterlijk en figuurlijk ruimte gemaakt. Van deze pilot kunnen alle betrokken partijen veel leren over het opzetten van dergelijke parkeerterreinen, in Flevoland en daarbuiten. Door een extra EFRO-subsidie krijgen we nu de kans om ook bij MAC3PARK in Lelystad en Almere te testen.”

Slim en duurzaam

Naast de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de solar-carports op de parkeerplaatsen zijn dankzij PowerParking ook een batterij (voor opslag/buffering) en openbare laadpalen gerealiseerd. Met als doel om hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag slim te integreren zodat het duurzaam gerenoveerde
gemeentehuis energieneutraal wordt en elektrische auto’s kunnen laden op zonne-energie.

Hiermee slaan we vier duurzame vliegen in één klap:
1. bijdrage aan aandeel hernieuwbare energieopwekking,
2. tegengaan van overbelasting van het energienetwerk,
3. duurzaam driedubbel grondgebruik met parkeren, opwekken en laden,
4. en een stimulans van elektrische mobiliteit.

De laadinfrastructuur is zowel voor openbaar laden als voor de elektrische voertuigen van de gemeente zelf. Naast de parkeerplaats is ook een deel van het loop- en fietspad bij het gemeentehuis overkapt.

Innovatief in energietransitie

In het EFRO-project PowerParking werken verschillende partners met elkaar samen: provincie Flevoland, gemeente Dronten, TU Delft, Eneco, Lelystad Airport, Lelystad Airport Businesspark, Alfen en Pontis Engineering. Zij zijn het erover eens dat dit slimme en flexibele energiesysteem op een innovatieve manier bijdraagt aan de energietransitie. Het EFRO-project wordt gefinancierd vanuit het Kansen voor West II-programma, met cofinanciering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Flevoland en alle partners.

Samen leren van duurzaam parkeren

TU Delft monitort de resultaten van de pilot bij het gemeentehuis Dronten. Parallel voert zij een test uit met bidirectioneel laden op The Green Village op TU Delft Campus. In dit fieldlab voor duurzame innovaties in de gebouwde omgeving worden bij deze test de accu’s van elektrische auto’s gebruikt voor energieopslag. Eneco heeft samen met andere innovatieve ondernemers hard gewerkt om het systeem van carports met zonne-energie betaalbaarder te maken en om laadfaciliteiten en energieopslag te integreren in het concept Eneco ZonnigLaden. Dit is een duurzame carport voor het opwekken van en slim laden met zonnestroom. Het is een oplossing waarmee bedrijven en organisaties op een relatief simpele manier grote stappen kunnen zetten in hun duurzaamheidsambities. Als onderdeel van het systeem levert Alfen de laadinfrastructuur. De slimme Alfen-laadstations zijn ontworpen om vier auto’s tegelijk te laden, laadsnelheden te maximaliseren en het energiegebruik te optimaliseren. Zo wordt efficiënt omgegaan met de beschikbare ruimte en energie.

Twee extra locaties

Een aanvullende subsidie maakt het PowerParking-concept op twee extra parkeerterreinen mogelijk bij MAC3PARK in Lelystad en Almere. Hierdoor worden nog ruim 180 parkeerplaatsen overkapt met zonnepanelen en worden 24 extra laadpunten geïnstalleerd. Dit levert extra waardevolle leerpunten op voor de uitrol, omdat het locaties zijn met andere bezoekers- en laadprofielen. Het doel is om hierna het PowerParking-concept zonder EFRO-subsidie uit te breiden naar andere parkeerterreinen.

Marian Mulder, directeur MAC3PARK sinds begin 2020, is zeer verheugd: “De eigenaar, Meine Breemhaar, kon gelukkig ook direct instemmen met mijn verzoek om mee te werken aan deze unieke kans. Mijn visie is dat MAC3PARK voor haar huurders een duurzame omgeving gaat creëren, zodat zij zich kunnen bezighouden met ondernemen. Deze twee PowerParking-locaties zijn een enorme stap in de goede richting én passen helemaal in onze plannen om een circulaire hub in Lelystad te openen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen