Flevolanders relatief het minst vaak slachtoffer van autovandalisme

Foto: Pixabay

In 2020 werden in Flevoland 750 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 2 vernielingen per 1.000 auto’s. Hiermee worden Flevolandse auto’s het minst vaak opzettelijk vernield van heel Nederland. In Urk vond het meeste vandalisme plaats in de provincie, in Almere het meeste.

Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Gemiddeld 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s 

Na Flevoland vond in Overijssel en Drenthe het minste autovandalisme plaats, namelijk 2,7 vernielingen per 1.000 auto’s voor beide provincies. Ook in deze provincies worden auto’s minder vaak beschadigd dan elders in Nederland, want het landelijk gemiddelde ligt op 3,7 opzettelijk beschadigde auto’s per 1.000 auto’s.

Autovandalisme kwam het vaakst voor in Zuid-Holland: hier vonden 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s plaats. Hierna volgen Noord-Holland (4,7) en Limburg (4).

Almere gemeente met minste vandalisme

Alhoewel in heel Flevoland weinig vandalisme voorkwam, zijn er gemeenten waarin dit aantal wel hoog was. Zo vonden de meeste opzettelijke beschadigingen plaats op Urk: hier vonden per 1.000 auto’s 5,3 vernielingen plaats. Ook in Zeewolde lag dit aantal hoog (4,5).

In Almere werden – met 1,4 vernielingen per 1.000 auto’s – de minste auto’s beschadigd. In totaal ging het om 370 auto’s. Dit is een daling van 40 auto’s ten opzichte van het jaar ervoor. Na Almere vond in Flevoland per 1.000 auto’s het minste vandalisme plaats in Dronten (2,5).

Alleen allriskdekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen