Inspectie waarschuwt voor risico’s vervoer carbid

Carbidschieten
Carbidschieten
Foto: GNU FDL; Wikimedia Commons

De ILT roept particulieren op om de juiste maatregelen te treffen bij het vervoer van carbid. Blootstelling aan de buitenlucht kan al leiden tot gevaarlijke situaties.

De vraag naar carbid is de laatste tijd toegenomen. Veel mensen weten niet dat carbid een gevaarlijke stof is en dat het vervoer ervan aan regels is gebonden. Particulieren mogen daarom maximaal 5 kg carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren.

Carbid is een gevaarlijke stof en geeft, als het in aanraking komt met water, een zeer brandbaar gas af dat gemakkelijk tot explosies kan leiden. Blootstelling aan de buitenlucht (waar ook water in zit) kan al leiden tot gevaarlijke situaties, met name in gesloten ruimtes of verpakkingen die niet luchtdicht zijn.

Rol van de ILT

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op naleving van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen en de ADR; het gaat hierbij om het toezicht op het vervoer en de wijze van verpakken en afzenden van gevaarlijke stoffen. In deze hoedanigheid is de ILT bevoegd om voertuigen staande houden en te controleren of het vervoer van carbid aan de wet- en regelgeving voldoet. Is dit niet het geval, dan wordt het transport tegengehouden totdat aan de regels is voldaan. Voor wat betreft de opslag van carbid is gemeente, provincie of omgevingsdienst het bevoegd gezag.

In Noordoostpolder worden door de gemeente in iedere plaats locaties aangewezen waar carbidschieten is toegestaan. Kijk voor de locaties en actuele informatie op www.noordoostpolder.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen