Stichting Initiatiefgroep Lelylijn zoekt donoren

Foto: lelylijn.nl

Inmiddels timmert de Stichting Initiatiefgroep Lelyliijn zo’n twee jaar aan het spoor. Op 1 maart 2019 werd het eerste symposium over de Lelylijn georganiseerd in Emmeloord door de initiatiefnemers van het eerste uur Wim van Wegen (D66), Johan Goos (CDA) en Henk Pals (BVN) – met als titel “Goed gespoord van West naar Noord”.

Sindsdien is er heel veel gebeurd en wordt de roep om deze spoorlijn van de Randstad naar het Noorden aan te leggen steeds groter. Er gaat bijna geen week voorbij of de Lelylijn is wel in het nieuws. De initiatiefnemers hebben in maart 2020 de Stichting Initiatiefgroep Lelylijn opgericht. Het bestuur is naast de initiators inmiddels versterkt met Daniël de Ruig en Wilko Stornebrink van Werkgroep Spoor in Friesland. Er zijn voldoende aanknopingspunten voor de onderbouwing van de aanleg van de Lelylijn. Door de spoorlijn wordt het noorden een stuk interessanter als vestigingsplaats voor bedrijven, een goede bereikbaarheid is immers essentieel. Jongeren vinden nieuwe perspectieven in de regio vanwege nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid die hieruit ontstaat, bovendien wordt het door de drastisch afgenomen reisduur mogelijk om in het noorden te wonen en in de Randstad te werken, omgekeerd geldt hetzelfde. Deze nieuwe impulsen verkleinen de ongelijkheid tussen de provincies. Het versterkt de economie en draagt ook nog eens bij aan het oplossen van de woningopgave en het in stand houden van een vitaal platteland. De Lelylijn gaat het Noorden een grote sociaaleconomische impuls geven.

Voor de lobby van de Lelylijn is zoals aangegeven een symposium georganiseerd, er wordt vergaderd op allerlei (bestuurlijke) niveaus, er is een website ontwikkeld waar tal van achtergronden, actualiteiten en artikelen over de Lelylijn te raadplegen zijn. Verder vindt de lobby grotendeels achter de schermen plaats. Wil dit alles door kunnen gaan, dan zijn er – naast de grote hoeveelheden vrije tijd en energie die de leden van Team Lelylijn (Stichting Initiatiefgroep Lelylijn) in dit project steken – financiële middelen nodig. Voor het onderhouden van de website, het benaderen van mensen voor advies, onderzoek, publiciteitscampagnes, het organiseren van bijeenkomsten, ga zo maar door. De Initiatiefgroep Lelylijn wil in de hoogste versnelling doorgaan met de lobby totdat het sein op groen staat.

De stichting helpen kan door een bedrag te doneren, dat kan door naar de website te gaan van de Lelylijn (www.lelylijn.nl) en de link aan te klikken van Crowdfunding: Ruim baan voor de Lelylijn! Elk bedrag is welkom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen