Gemeente Urk neemt preventieve maatregelen tegen ongeregeldheden

Foto: mhpublicaties.nl

Wie in het weekend tussen 18.00 en 8.00 uur in Urk over straat gaat, moet er rekening mee houden te worden gefouilleerd. Dit als reactie op de ongeregeldheden.

In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft de gemeente besloten om de bebouwde kom van Urk vanaf 18:00 uur vrijdagavond 27 november tot en met 8:00 uur maandagmorgen 30 november aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Concreet betekent dit dat er in de bebouwde kom preventief gefouilleerd kan worden op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk.

De gemeente Urk wil een rustig weekend zonder onrust op straat, zo staat op de gemeentelijke website Burgemeester Cees van den Bos zegt dat de gemeente voorbereid is op nieuwe onrust. “Ik wil onze inwoners op het hart drukken om binnen te blijven als het onrustig is op straat. Dan kan de politie z’n werk doen.”

In gesprekken van de burgemeester en de teamchef van de politie met inwoners is gebleken dat voor hen de maat vol is. De burgemeester, de officier van justitie en de politie hebben gesproken over maatregelen die nodig zijn om herhaling te voorkomen. Burgemeester Van den Bos: “De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig. Een kleine groep relschoppers verziekt het voor iedereen. Dat zijn beslist geen jongeren die op zoek zijn naar een andere vrijetijdsbesteding. Het zijn raddraaiers. Het is belangrijk dat anderen zich niet door hen op sleeptouw laten nemen.”

Veiligheidsrisicogebied

Daarom heeft de burgemeester besloten een deel van Urk  aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Op basis daarvan gelast de officier van justitie de politie om in dit gebied preventief te fouilleren. “Door preventief fouilleren mogelijk te maken kan de politie beter controleren op vervoer en gebruik van verboden vuurwerk. Dat is belangrijk, want afgelopen zaterdag werd zwaar vuurwerk gebruikt tegen hulpverleners. Dat is onacceptabel!”

Burgemeester Van den Bos benadrukt dat deze maatregelen nodig zijn. “En als dat nodig is, staan ons nog stevigere maatregelen ter beschikking. Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. Urk wil dit niet. We laten ons niet verrassen.”

https://twitter.com/wijkag_Weessies/status/1332343690749153280

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden