Houtoogst Kuinderbos gestart

Afgelopen week is gestart met de houtoogst in het Kuinderbos. Door de besmetting van essen met essentaksterfte wordt er dit oogstseizoen circa 3.000 kubieke meter hout geoogst.

Voor het overgrote deel betreffen dit de essen met de zwaarste aantasting, larix met aantasting door de larixbarstkever en fijnsparren met aantasting door de letterzetter. Op veel plekken wordt dit gecombineerd met bosrandenbeheer wat goed is voor vlinders, libellen, vogels en kleine zoogdieren.

essentaksterfste

De essentaksterfte komt door een schimmel, die via de wind verspreid wordt. De schimmel komt via het blad de boom binnen in mei of juni. Doorgaans zijn de gevolgen van de besmetting in augustus en september goed waarneembaar voor een leek omdat dan de bladeren al van de boom vallen, een vroege herfst zou je zo maar kunnen denken. De kenners kunnen meer symptomen zien zoals het ontbreken van eindknoppen en het afsterven van de takken. Op de aangetaste takken komt veel waterlot, een lange spriet waar wel weer blad aan komt maar die het tweede jaar vaak ten prooi valt aan de schimmel en in heel veel gevallen betekent dat de dood van de boom. Uit veiligheidsoverwegingen zijn daarom alle ernstig besmette bomen langs wegen voorzien van een stip en worden omgezaagd. Hier zal net als bij het bosrandenbeheer weer ruimte ontstaan voor bomen als esdoorn, eik, hopelijk ook de es en vooral veel struiken. Er zijn circa 3.500 bomen gemerkt met essentaksterfte, goed voor 3.000 kubieke meter hout.

kap- en verjongingsplan

Bomen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan. En we gebruiken het hout voor bijvoorbeeld woningen, meubels en papier.  Het gehele Kuinderbos is aangeplant tussen 1947 en 1953, het gehele bos is daarmee circa 75 jaar oud. Om tot een gezonde leeftijdsopbouw te komen worden er jaarlijks grote en kleine open plekken in het bos gemaakt, waar weer nieuw bos ontstaat. Eerst geven we de natuur een kans, lukt dat niet dan wordt er nieuw bos aangeplant.

Staatsbosbeheer is momenteel bezig weer circa 15.000 bomen aan te planten. In de ruimte die ontstaat na de oogst van zieke essen zullen nog eens 5.600 eiken, beuken, fladderiepen, lindes, zoete kersen, grijze els, zachtharige berk en tamme kastanjes worden geplant. In de randen met landbouwgebieden zullen in het kader van het POP project van de provincie Flevoland veel struiken worden geplant als natuurlijke overgang naar het landbouwgebied om zo biodiversiteit te stimuleren.

Het zagen wordt machinaal uitgevoerd en neemt een aantal maanden in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen. De paden kunnen door de houtoogst tijdelijk minder goed begaanbaar zijn of stuk gereden worden. Het herstelwerk voeren we zo snel mogelijk uit als het werk klaar is en de paden weer goed droog zijn.

Dunning en verjonging van het bos zijn onderdeel van het bosbeheer. Door tijdig te verjongen kunnen bezoekers blijven genieten van het bos en kan er op duurzame wijze hout worden geoogst. Uitgangspunt is: wat bos is blijft bos. Soms wordt er bos gekapt om de natuur de ruimte te geven, een bos te ontwikkelen met inheemse soorten of om oude landschappen te herstellen. Hiermee wordt de biodiversiteit bevorderd en ecosystemen hersteld.

Een belangrijke reden om bomen te kappen is houtoogst. Hout is een mooi product gezien de druk op het klimaat en de eindigende grondstoffen. Hout is een hernieuwbare schone grondstof en een goed alternatief voor milieubelastende materialen zoals metaal, plastic of beton. Het groeit altijd weer aan en laat geen vervuilende reststoffen in het milieu achter.

Het overgrote deel van ons gebruikte hout komt nu uit het buitenland, waar het soms nog gewonnen wordt uit oerbossen, zoals tropisch regenwoud. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk hout van eigen bodem te oogsten. Zo wordt voorkomen dat de Nederlandse houtconsumptie ten koste gaat van ecosystemen elders in de wereld.

Staatsbosbeheer beheert in Nederland 90.000 hectare bos met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. De Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en het FSC-Keurmerk staan garant voor duurzaam bosbeheer, met oog voor plant en dier en met behoud van natuurlijke en landschappelijke waarden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen