SMA asfalttoplaag met gerecycled asfaltgranulaat voor Vollenhoverweg bij Marknesse

Omleiding
Foto: Provincie Flevoland

Van dinsdag 6 oktober 2020 tot en met vrijdag 9 oktober 2020 wordt er bij Marknesse gewerkt aan een primeur voor Flevoland. De Vollenhoverweg N331 tussen de rotonde Steenwijkerweg N333 en de rotonde Oosterringweg N715 wordt voorzien van een SMA asfalttoplaag met 50% gerecycled asfaltgranulaat.

Tot nu toe maakt Provincie Flevoland bij de aanleg van wegen wel al gebruik van onder- en tussenlagen die voor een groot deel bestaan uit gerecyclede materialen. Wegenbouwer KWS heeft Provincie Flevoland gevraagd mee te doen aan een pilot waarbij een asfalt toplaag wordt aangebracht van SMA (steen- of splimastiekasfalt) met 50% gerecycled asfaltgranulaat. Asfaltgranulaat wordt gemaakt door het breken van asfaltpuin of het frezen (en daarna breken) van bitumineuze wegverhardingen. Hierdoor hoeft 50% minder nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. Daarnaast wordt tijdens de productie van dit asfaltmengsel 25% CO2 bespaard ten opzichte van het gebruikelijke mengsel.

Het wegvak tussen de rotonde Steenwijkerweg en rotonde Oosterringweg bleek eerder toe aan onderhoud dan gepland. De lengte van dit werkvak is circa 500 meter en daardoor geschikt voor deze pilot. Redenen voor Provincie Flevoland om het onderhoud van dit deel van de weg naar voren te halen en mee te doen aan de pilot. Door deelname aan dit soort innovatieve pilotprojecten stimuleert Provincie Flevoland, als opdrachtgever, de ontwikkelingen op de inframarkt op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheidsdoelstellingen
Bij de aanleg en het onderhoud van wegen, bruggen, sluizen en vaarten kijkt Provincie Flevoland kritisch naar de wijze van aanleg en de te gebruiken materialen. Ze doen dit om de CO2 uitstoot te verlagen en het gebruik van circulaire (recyclebare) grondstoffen te verhogen. Hiermee geven ze invulling aan de duurzaamheidsdoelstellingen die Provincie Flevoland heeft bepaald.

Omleidingsroutes doorgaand verkeer
Het werkvak tussen de rotonde Steenwijkerweg en de rotonde Oosterringweg is tijdens de werkzaamheden afgesloten voor het verkeer. De beide rotondes blijven open. Fietsers kunnen langs de werkzaamheden fietsen. Buslijn 75 Steenwijk – Marknesse vv volgt een kleine routewijziging en blijft diensten draaien volgens het bestaande rooster. In verband met de gewichtsbeperking voor de Voorstersluisbrug is voor het zware vrachtverkeer ter plekke een aparte omleidingsroute ingesteld. Meer informatie over de omleidingen is te vinden op www.flevowegen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden