Werkzaamheden aan oevers Zwolse Vaart

Foto: Flevowegen.nl

Provincie Flevoland voert van 1 september 2020 tot medio april 2021 werkzaamheden uit aan de oevers van de Zwolse Vaart van Marknesse tot de Voorstersluis.

Het huidige watersysteem van de NOP voldoet niet meer aan de hedendaagse en toekomstige ecologische eisen en eisen in het kader van
de klimaatverandering. Om hieraan te kunnen voldoen is gestart met het natuurvriendelijk inrichten van sloten, tochten en vaarten in de Noordoostpolder.

Ook de oevers van de Zwolse Vaart worden natuurvriendelijk ingericht met als doel de kwaliteit en kwantiteit van het oppervlakte- en grondwater te verbeteren en waarborgen. De inrichting wordt uitgevoerd volgens de Europese Kaderrichtlijn Water.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen en verlagen van houten en betonnen damwanden, het ontgraven van grond ten behoeve van natuurvriendelijke oevers, het aanbrengen van duikers, palenrijen en houten damwanden. Op verschillende locaties worden ondiepe waterzones gecreëerd die ideaal zijn voor waterplanten.

Daarnaast worden de huidige fauna-uittreedplaatsen hersteld door het verwijderen van overtollig riet. Hierdoor ontstaan er aantrekkelijke locaties voor planten en dieren en zal de waterkwaliteit waarschijnlijk verbeteren.

Locatie werkzaamheden

De werkzaamheden vinden grotendeels plaats vanaf het water om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Het traject waar de werkzaamheden plaatsvinden loopt van Marknesse tot de Voorstersluis.

  • op het traject van Emmeloord tot Marknesse wordt alleen aan de noordzijde gewerkt (aan de kant van de weg N331)
  • op het traject tussen Marknesse en de Voorstertocht wordt alleen aan de noordzijde gewerkt
  • op het traject tussen de Voorstertocht en de Voorstersluis wordt zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde gewerkt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen