Vlinders tellen in het Kuinderbos

Vlinder Kuinderbos
Foto: Anita Boes

Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer organiseert voor de vijfde keer een grote vlindertelling in het Kuinderbos (Noordoostpolder) tijdens de landelijke tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. De organisatie is iets aangepast, zodat het voor iedereen veilig is.

Harco zoekt mensen die het leuk vinden om op zondagmiddag 26 juli vlinders te komen tellen. Als je (enige) vlinderkennis hebt, is dat heel helpend.

De presentatie van Kars Veling van de Vlinderstichting is in een YouTube film gegoten. Hierdoor kunnen de vlindertellers zich thuis al optimaal voorbereiden. Kars laat in de film de kenmerken van de verschillende vlindersoorten zien en vertelt welke kenmerkende vlinders je in het Kuinderbos kan spotten. Op de vlinderteldag zelf wordt er in kleine groepjes geteld, waarbij de 1,5 meter heel goed gewaarborgd kan worden. Er zijn 30 telroutes, verspreid over het gehele Kuinderbos. Iedereen krijgt een vlinderzoekkaart die je mag houden om thuis verder te speuren. De telresultaten worden die middag meteen bekend gemaakt. Iedereen die meetelt krijgt de uitslag via de mail toegestuurd.

Boswachter Harco doet veel om het Kuinderbos voor vlinders aantrekkelijk te maken en te houden, zoals bosrandenbeheer, gefaseerd maaien, maaien en afvoeren en de begrazing afstemmen op vlinders. Dat heeft zijn uitwerking, want het Kuinderbos is inmiddels vele vlindersoorten rijk. Tijdens de vlindertelling in 2019 werden met ongeveer 90 vrijwilligers 2344 vlinders van 23 verschillende soorten geteld. Help mee om van het Kuinderbos weer de grootste wilde vlindertuin van Nederland te maken en meld je aan bij boswachter Harco Bergman.

De telling vindt plaats op zondag 26 juli van 13 uur tot ongeveer 15 uur in het Kuinderbos (Noordoostpolder). Vooraf aanmelden via het formulier: https://forms.gle/qj4CgtgTLbyh8yRH8. Enkele dagen voorafgaand aan de telling ontvang je een mail met nadere info over de telling.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden