Afval paddenstoelenteelt bodemverbeteraar

Foto: provincie Flevoland

De bedrijven Mycophilia, Zonnespelt, Harry’s Farm en gedeputeerde Appelman namens de provincie Flevoland hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsverband.

In Flevoland is een nieuwe circulaire keten *) gevormd. Het keten is een voorbeeld van nieuwe manier van denken en doen in de circulaire economie. Deze circulaire keten heeft veel potentie om bij te dragen aan de gezonde bodem in onze mooie provincie.

Provincie Flevoland wil voorop lopen met het creëren van economie waarin de grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Het circulair maken van onze economie creëert kansen voor nieuwe verdienmodellen en innovatie en levert een bijdrage aan het behalen van klimaatdoelstellingen.

De nieuwe keten stelt zich voor:

Mycophilia in Lelystad kweekt paddenstoelen op een voedingsbodem die bestaat uit zaagsel, kaf van granen en andere reststoffen. Op dit moment is gemiddeld 8 ton van deze bodem per week nodig. Na de oogst van de paddenstoelen blijft er een restproduct over (het zogenaamde Mycostraat). Dit heeft nog geen bestemming, het wordt nu als afval afgevoerd.

Zonnespelt in Lelystad en Harry’s Farm in Swifterbant gaan onderzoeken of het Mycostraat gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Als het experiment slaagt, levert het voor Mycophilia extra inkomsten op en wordt de grond van Zonnespelt en Harry’s Farm verrijkt met voedingsrijke ‘compost’. Kortom, een win-win situatie, waarbij de Flevolandse bodem ook gezonder van wordt!

Kansrijk voorbeeld

Gedeputeerde Appelman is enthousiast over het initiatief: ‘Dit is een kansrijk voorbeeld van bij elkaar brengen van regionale groene grondstofstromen. Deze reststromen kunnen de bodem op een natuurvriendelijke manier verrijken, verbeteren en ziektes bestrijden. Voor Flevoland als agrarische provincie is het van belang om de kwaliteit van ons bodem te koesteren en toekomstbestendig te maken.’

Toegevoegde waarde

Wouter Hassing van Mycophilia voegt hieraan toe: ‘Het belangrijkste is dat wij met deze circulaire keten waarde toevoegen aan een reeds bestaande keten. Wij namen reeds van de boeren het zaagsel en het speltkaf af om het te gebruiken voor onze productie. Ons reststroom kan vanaf nu terug naar het land. Mooier kan het niet. De transportkosten worden beperkt omdat wij dichtbij elkaar zitten. De schimmel van Mycostraat krijgt een tweede leven en maakt de bodem rijk, waarop gezonde gewassen groeien.’

Platform Circulair Flevoland

Meer over de circulaire ambities van Flevoland op: www.circulairflevoland.nl

*) In een circulaire economie (in tegenstelling tot lineaire economie) worden materiaalkringlopen gesloten naar het voorbeeld van een ecosysteem. Afval wordt geminimaliseerd, want elke reststroom kan gebruikt worden voor het maken van een nieuw product.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen