Wachten op de gierzwaluw

Vlucht gierzwaluwen
Vlucht gierzwaluwen
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Het voorjaar barst los en veel trekvogels zijn alweer in Nederland. Zo horen we de tjiftjaf en fitis op veel plekken zingen, verkennen de oeverzwaluwen de broedwanden en is de kenmerkende roep van de koekoek alweer te horen. Met smart wachten we op de gierzwaluw. Traditiegetrouw komen ze eind april terug, rond Koningsdag.

Maar op diverse plekken in Nederland zijn ze al gesignaleerd, een week eerder dan normaal. Op mooie zomeravonden scheren ze met luid gegier laag over en tussen de huizen door. Huizen, kantoorgebouwen en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Huizen met oude pannendaken zijn bijvoorbeeld erg in trek. Bijzonder is dat de gierzwaluw in zijn volwassen leven eigenlijk alleen om te broeden ‘aan land’ komt. Verder leeft hij zijn leven volledig in de lucht.

Toename?

Landschapsbeheer Flevoland is geïnteresseerd waar gierzwaluwen in de daken van de huizen nestelen. Vogels die vorig jaar een nest hadden, zoeken dit na terugkomst in het voorjaar weer snel op. Het nest is een klein kommetje van met speeksel aan elkaar geplakte veertjes en grasjes.

De gierzwaluwen lijken zich de laatste tijd uit te breiden, zo blijkt uit tellingen in o.a. Lelystad. Goed nieuws, die mogelijke toename van gierzwaluwen, want zomerse geluiden dan deze ‘gierende’ zwaluwen bestaan niet. De dieren vangen bovendien veel muggen en vliegen.

Nestlocaties doorgeven

Het zoeken naar de nestlocaties is lastig omdat de oudervogels vaak pas in de schemer weer terugkomen van een dag jagen en in één keer onder het dak schieten. U kunt dus goed helpen met het doorgeven van gebouwen waar de dieren nestelen. Waarnemingen kunnen gestuurd worden naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen