Vispassage bij gemaal Vissering op Urk

Foto: Twitter: @teunmolenaar

Gemaal Vissering op Urk krijgt een vispassage. De aanleg is onderdeel van een renovatie waarmee het gemaal tot de meest duurzame ter wereld wordt gemaakt.

De aanleg van de vispassage betreft een samenwerkingsoverkomst tussen Waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat. Beide partijen onderkennen het belang van verbetering van de verbindingen tussen het hoofdwatersysteem en het regionale watersysteem, zoals beoogd in de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze vispassage verbetert de vismigratie van het IJsselmeer naar de Noordoostpolder en omgekeerd.

De renovatie van het gemaal leidt tot een verlaging van het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de exploitatielasten. Het werk wordt uitgevoerd door Spie Nederland BV. De beoogde oplevering is in de zomer van 2021.

Over Gemaal Vissering

Gemaal Vissering bemaalt samen met de gemalen Buma bij Lemmer en Smeenge bij Kraggenburg de Noordoostpolder. De Noordoostpolder is 460 kmĀ² groot en ligt gemiddeld 5,5 meter onder NAP. Om ervoor te zorgen dat bewoners van de Noordoostpolder droge voeten houden pompen de drie gemalen samen gemiddeld per jaar ongeveer 400 miljard liter water vanuit de polder in het IJsselmeer en Kadoelermeer. Die hoeveelheid is gelijk aan circa 160.000 olympische zwembaden (van 50 x 25 meter). In 2016 heeft Gemaal Vissering ongeveer 110 miljard liter vanuit de Noordoostpolder in het IJsselmeer gepompt.

Bron: www.zuiderzeeland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen