Wilde bijen en ecologisch natuurbeheer

Wilde bij
Wilde bij
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Deze winterperiode organiseert Landschapsbeheer Flevoland informatieavonden over planten en dieren in relatie tot ecologisch groenbeheer. 14 januari 2020 zijn ‘wilde bijen’ het thema.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om meer te leren over ecologisch natuurbeheer en hoe iedereen daar zelf een steentje aan kan bijdragen. De eerste avond over vleermuizen eind november 2019 werd goed bezocht. De tweede avond is in Lelystad op 14 januari 2020. Dan zijn ‘Wilde bijen’ het thema.

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Ze zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Op de website van Landschapsbeheer Flevoland www.landschapsbeheer.net kunt u zien welke maatregelen genomen kunnen worden voor de wilde bij.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Staand, dood hout en houtstapels bieden hen goede nestmogelijkheden Enkele bijensoorten knagen namelijk graag hun eigen nestgang uit in dood hout. Hetzelfde geldt voor het maken en plaatsen van bijenhotels, rietbundels of rietmatten, de holle stengels worden gebruikt om eitjes te leggen. Steile randjes van leem, zand of wortelkluiten zijn weer aantrekkelijk voor graafbijen om te nestelen.

Uiteraard hebben wilde bijen ook voedsel nodig. Aanplant van specifieke inheemse struiken en bomen is zeer zinvol. Mogelijkheden genoeg dus, als je maar rekening houdt met de ‘wensen’ van de wilde bijen. Deze informatieavond zit vol tips hoe je zelf actief de wilde kan helpen.

Informatieavond 14 januari

De informatieavond over ‘Wilde Bijen’ wordt gehouden op dinsdagavond 14 januari van 19.30 tot 21.30 uur. Na opgave ontvangt u een bevestiging en de locatie. U kunt zich tot 9 januari opgeven via [email protected]
De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers, maar is in ieder geval op loopafstand van station Lelystad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen