Zuiderzeeland meest energie-efficiënte waterschap

Gemaal IJsvogel bij Tollebeek.
Gemaal IJsvogel bij Tollebeek.
Foto: Twitter: @Zuiderzeeland

Waterschap Zuiderzeeland was in 2018 het meest energie-efficiënt van alle waterschappen. Waterschap Zuiderzeeland maakte onder andere de afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI) zuiniger door nieuwe beluchtingssystemen en plaatste zuinige pompregelingen op de poldergemalen.

Ook werden de dieselmotoren van de gemalen vervangen door elektrische varianten en zijn de kantoren nu energieneutraal.

Dat meldt het waterschap naar aanleiding van de jaarlijkse rapportage van het Rijk over de resultaten van het convenant MJA3.

Het convenant MJA3 (Meerjarenafspraken energie-efficiëntie) werd in 2008 door alle waterschappen ondertekend. Ze beloofden, net als andere overheden en bedrijven, over drie planperiodes energie-efficiëntieplannen (EEP’s) te maken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) monitort deze maatregelen en rapporteert de resultaten aan de Tweede Kamer.

Het laatste plan gaat over de periode 2017-2020. Het bevat maatregelen om enerzijds het energieverbruik met 30 procent te verminderen en anderzijds zelf energie op te wekken tot 40 procent. Het Rijk werkt nu aan een opvolger. Die staat naar alle waarschijnlijkheid in het teken van het Klimaatakkoord dat deze zomer tot stand kwam en dat vooral de CO2-uitstoot wil verminderen.

 

bron: https://www.h2owaternetwerk.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen