Boze reacties op bomenkap langs A6

Essentaksterfte
Essentaksterfte
Foto: Gemeente Noordoostpolder

Ondanks aangekondigde kapwerkzaamheden van zieke essen, worden beheersorganisaties herhaaldelijk geconfronteerd met boze reacties van omwonenden.

De afgelopen maanden heeft Het Flevo-landschap in overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente Noordoostpolder ongeveer 20% van de bomen gekapt langs de A6 tussen Lemmer en Emmeloord. Het ging daarbij om de door Het Flevo-landschap beheerde gebieden en een klein bosperceel dat wordt beheerd door Rijkswaterstaat. Het Flevo-landschap reageert hierop op zijn website en legt uit waarom de kap noodzakelijk is.

Tijden een storm in begin 2018 vielen er door de essentaksterfte aangetaste bomen op de A6. Om herhaling te voorkomen zijn de andere hoofdzakelijk door essentaksterfte aangetaste bomen opgeruimd.

“Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet kunnen herstellen en die niet te bestrijden of te behandelen is. Eenmaal aangetaste bomen gaan dood en kunnen takken verliezen of zelfs onverwacht omvallen, met alle gevolgen van dien voor passanten die onder de bomen rijden, wandelen of fietsen.”

Het Flevo-landschap deelt de frustratie van omwonenden. “Als natuurorganisatie zien wij ook niets liever dan mooie, gezonde bossen en sterke, volwassen bomen. Helaas is de realiteit weerbarstig en geeft de essentaksterfte ons geen andere keuze dan zieke bomen te kappen.” In overleg worden de uitgedunde stroken opnieuw ingeplant.

Verder probeert Het Flevo-landschap de impact van de kap zoveel mogelijk te beperken door hout te laten liggen, zodat de natuur dit kan recyclen. Hout dat wel wordt afgevoerd krijgt een duurzame bestemming.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen