Rustig boerenprotest langs snelwegen

Boerenprotest A6 Bant
Boerenprotest A6 Bant
Foto: parelprojecten.nl

Op het viaduct over de A6 bij Bant staan bijna twintig trekkers opgesteld. Zij steunen het Landbouwcollectief, dat een eerste gesprek heeft met minister Carola Schouten van LNV over het haar op 20 november aangeboden stikstofplan ‘uit de gecreëerde stikstofimpasse’.

Als woordvoerder van de groep boeren boven de A6 wordt Jan Hanse naar voren geschoven. ‘Ik ben blij met de opkomst en de steun die we krijgen, ook uit andere sectoren.’ Naast de trekkers op het viaduct staat een vrachtwagen van Koop van der Wal. ‘We stellen ons graag solidair met de boeren op’, vertelt Willem van der Wal. ‘Wij leven van de landbouwsector, het is voor ons belangrijk dat de boerenbedrijven blijven  draaien, wanneer deze er mee stoppen, nemen ze veel bedrijven mee in de transportsector, maar ook toelevereanciers. Mensen beseffen vaak niet hoeveel sectoren afhankelijk zijn van de landbouw. We steken de boeren graag een hart onder de riem’.

Ook de transporteurs op de weg zijn solidair. Regelmatig klinkt er een toeterconcert om te laten horen dat ze de actie van de boeren steunen. Af en toe rijdt er een politie-auto voorbij. Ingrijpen is niet nodig. Het is een rustig protest om de boeren die met de minister in gesprek zijn te steunen.

Volgens Jan Hanse ligt er een goede oplossing voor het stikstofprobleem, waarmee alles weer door kan gaan. Zelf is hij bollenboer. ‘Wij merken nog niet zoveel van het stikstofprobleem, wat er volgens mij ook eigenlijk niet is. Ik sta hier om steun te bieden aan alle veeteelt. Zij hebben er het meeste last van en worden er op aangekeken. Wanneer we niets doen, gaan we een economische crisis in. We hopen dat de minister luistert naar onze oplossingen, een serie van maatregelen waarmee op praktische wijze voldoende stikstofruimte kan  worden vrijgemaakt.’

Na afloop van het gesprek meldt Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force, dat het gesprek als positief is ervaren en er een vervolgafspraak komt. Ook bedankt hij de boeren voor hun niet-aflatende steun en benadrukt de waarde van het gezamenlijk optrekken, wat ook in het gesprek met Minister Schouten van waarde bleek.

Margot Maljaars

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen