Zelf een kerstboom rooien of kappen in het Kuinderbos

Het traditionele zelf een kerstboom kappen of rooien in het Kuinderbos staat op zaterdag 7 december in de planning. De voorraad bestaat dit jaar uit circa duizend bomen.

Soms worden kerstbomen in de Belgische Ardennen al in oktober gezaagd, om te voorkomen dat ze in de sneeuw geoogst moeten worden. Wie een echte verse boom wil gaat op zaterdag 7 december naar het Kuinderbos. Bij de inrit naar de werkschuur van Staatsbosbeheer aan Hopweg 21, Bant staan die dag verwijsborden naar de locatie waar die dag van 9 tot 15 uur kerstbomen te halen zijn.

Voor acht euro rooi of kap je je eigen kerstboom tot een lengte van 2 meter. Voor hogere bomen geldt een meerprijs. Voor meer informatie hierover en voor bestellingen, bel naar: 0527-231706.

Kerstboomtransplantatie

Door de tweede droge zomer op rij, zijn niet alle kerstbomen even hard gegroeid. Net als vorig jaar is er daarom weer sprake van een ‘kerstboomtransplantatie’. Circa 150 bomen uit een ander kerstboomvak worden op de locatie voor 2019 bijgeplaatst.

Op 7 december zijn er tevens zakken hout voor de tuinkachel, aanmaakhout voor de houtkachel en Finse fakkels te koop. Maar ook nestkasten die in eikenbomen kunnen worden gehangen, zodat mezen de eikenprocessierups voor ons gaan bestrijden.

De mannen van ’s Heerenloo staan klaar om de fakkels met een kruiwagen naar je auto te brengen. Zij werken doorgaans als dagbesteding vier dagen per week in het bos en helpen bij onderhoud, hakken het kachel- en aanmaakhout en maken bij slecht weer de fakkels.

Gezellige happening

Dit jaar is er een gezellig kampvuur en wordt er warme chocolademelk en broodjes worst verkocht. De opbrengst van de catering is voor het goede doel. Van de opbrengst van de kerstbomen plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen en worden recreatieve voorzieningen onderhouden.

‘Hofleverancier’ kerstboom Tweede Kamer

Het Kuinderbos is ook weer hofleverancier voor de kerstboom in de Tweede Kamer. Deze wordt gezaagd op 4 december.

De kerstbomen in het Kuinderbos groeien onder een hoogspanningsleiding die door het bos loopt. Dat is ook de reden waarom Staatsbosbeheer daar kerstbomen plant. De bomen mogen daar namelijk maximaal 7 meter hoog worden en moeten dan worden verwijderd, in verband met stroomleverantie aan de provincie Friesland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen