Eerste systeem grootwatertransport voor Brandweer Flevoland

Foto: Twitter: @brandweerflevo

Veiligheidsregio Flevoland ontvangt zaterdag 12 oktober op het haventerrein van Urk als eerste regio een nieuwe grootwatervoorziening. De brandweer geeft een demonstratie.

Een aantal jaren terug droeg het Rijk de toen in gebruik zijnde watertransportsystemen over aan de regio’s. Deze systemen zijn inmiddels 30 jaar oud en behoorlijk verouderd. Reden om te onderzoeken hoe de brandweer bij grootschalige inzetten het benodigde bluswater zo snel mogelijk kan transporteren van open water naar de incidentlocatie.

Dat heeft geleid tot een raamovereenkomst met Hytrans Fire Systems in Lemmer een wereldwijde leverancier van watertransportsystemen. Er is gekeken welke mogelijkheden er zijn en wat de behoefte is bij de verschillende korpsen. Op basis daarvan zijn er drie systemen ontwikkeld waaruit de brandweerkorpsen kunnen kiezen.

René Rieken, projectleider: “Wat we ook hebben meegenomen in onze aanbesteding was de nadrukkelijke wens van de RBC dat de nieuwe systemen niet alleen in de eigen regio kunnen leveren, maar ook in te zetten zijn bij wederzijdse bijstand bij grootschalig brandweeroptreden. Dit kan nu met deze systemen.”

Overdracht watertransportsysteem

De leverancier ontwikkelde in nauwe samenwerking met het veld een standmodel. Dit model de’ GW-G’ overhandigt portefeuillehouder Anton Slofstra zaterdag 12 oktober aan Veiligheidsregio Flevoland.

De brandweer van Urk geeft een demonstratie. Eén van de landelijke droneteams is aanwezig om beelden te laten zien van het nieuwe systeem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen