Tweede dassenburcht in Kuinderbos ontdekt

Na drie jaar is er opnieuw een dassenburcht ontdekt in het Kuinderbos. Deze ligt vier kilometer verwijderd van de eerste. Beide burchten zijn bewoond.

Na onderzoek met fotovalcamera’s is gebleken dat er in beide burchten dassen leven. In de eerst burcht leeft in ieder geval één das en in de nieuwe burcht minimaal twee exemplaren, waarbij het een groter en kleiner exemplaar betreft. De sekse van alle dieren nog onduidelijk.

Stichting Das en Boom

Staatsbosbeheer is blij verrast dat er wederom dassen op eigen kracht het Kuinderbos hebben bereikt. De vondst is bevestigd door medewerkers van stichting Das en Boom.

De burchten zijn gegraven in hoge zandkoppen in het bos. Das en Boom meldde dat voor elke kubieke meter grond in de ondergrond een gangenstelsel is gemaakt van tien meter lengte. Bij de oudste burcht ligt 5-7 m3 grond, dit betreft al een burcht van formaat. Bij de nieuwste burcht ligt circa 3 m2 grond.

Das niet schadelijk voor landbouw

Dassen zoeken hun voedsel voor een deel op weilanden aangrenzend aan de boswachterij. “Het omdraaien van opgedroogde ‘koeienvlaaien’ geniet hun voorkeur, omdat daar veel wormen onder zitten waar ze verzot op zijn”, vertelt boswachter Harco Bergman. “Maar ook kevers en andere kruipende insecten als slakken staan op hun menu. Verder eten ze graag afgevallen vruchten, maar ook wel resten van dode dieren zoals muizen, kikkers en mollen. En ze lusten ook wel mais.”

De dichtstbijzijnde populatie dassen zit in het Friese Gaasterland en de boswachter heeft vlak buiten Lemmer al eens één das waargenomen. “Echter het Prinses Margrietkanaal bleek decennia lang een onneembare hindernis. In dat kanaal zijn in- en uittree plaatsen gemaakt, waardoor ze kunnen overzwemmen of als er ijs ligt, lopend de overkant kunnen bereiken.

Verkeer en loslopende honden vijanden das

Dassen zijn nachtdieren en zoeken dan naar voedsel. Hun grootste vijanden zijn het verkeer – ze zijn relatief traag met hun korte krachtige poten – en loslopende honden. “Dassen zijn sterke dieren maar ook ‘dikke goedzakken’ die uitsluitend als ze worden aangevallen door een hond, een gevecht op leven en dood kunnen aangaan.”

De boswachter maant daarom: “Een reden temeer om honden uitsluitend aangelijnd mee te voeren door het Kuinderbos en ze uitsluitend los te laten in het losloopgebied in de driehoek Hopweg-Schansweg-Kuinderweg. De dassenburchten liggen daar ver vandaan en dus is de kans op een dergelijke confrontatie daar minimaal.”

Zie ook:

Das na ruim drie decennia terug in Kuinderbos?

Das in beeld in Kuinderbos

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen