Open avond Voedselbos Emmeloord

Er wordt hard gewerkt in het deel van het Emmelerbos dat Voedselbos gaat worden. Maar die werkzaamheden roepen ook vragen op. Daarom is er op 17 oktober een open avond.

Het Voedselbos Emmeloord dat in het noordoosten van het Emmelerbos wordt aangelegd, wordt zes hectare groot. De locatie leent zich ervoor, onder meer omdat door de essentaksterfte veel bomen vervangen moeten worden.

“Op vier hectare zijn de aangetaste essen inmiddels omgezaagd, waardoor er forse open ruimtes zijn ontstaan”, vertellen de projectleiders Enrico Sloot en Digni van den Dries.

“De achterste twee hectare tegen de Lemstervaart aan, laten we voorlopig ongemoeid. Alleen langs de wandelpaden, waar ze een risico opleveren, worden de zieke essen alvast geruimd.”

Inplanten open ruimtes

De projectgroep richt zich in deze fase op het herplanten van de ontstane open ruimtes. “We willen bijdragen aan het ecologisch herstel, door jonge bomen, struiken en andere planten voor het nieuw te vormen voedselbos in te planten.” Tijdens de open avond kunnen belangstellenden kennisnemen van het plantplan.

“Een voedselbos is een betrekkelijk nieuwe maatschappelijke ontwikkeling, waarbij aan oplossingen wordt gewerkt op gebied van biodiversiteit en duurzame voedselproductie. We krijgen regelmatig vragen van wandelaars en verwachten dat meer mensen hier vragen over hebben. Waarom op deze plek in een bestaand bos? Wat wordt er aangeplant? En blijft het bos vrij toegankelijk? Die en meer vragen willen we graag beantwoorden tijdens de open avond.”

Informatie en educatie

De open avond sluit tevens aan bij de doelstellingen informatie en educatie aan te bieden aan verschillende doelgroepen én mensen te activeren meer buiten in de natuur te vertoeven.

“Of het nu om schoolklassen, gezinnen, ouderen, mensen uit andere culturen of minder bedeelden gaat, maakt ons geen verschil. Actief in het bos bezig zijn, de mooie natuur leren zien en proeven of sociale activiteiten zoals een picknick, de perenoogst, jam maken of bosbessentaart bakken, daar wordt een mens blij van!”

De open avond op donderdag 17 oktober begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het IVN-gebouw, Sportlaan 48 in Emmeloord. De locatie van het Voedselbos strekt zich uit achter het IVN-gebouw.

De projectgroep Voedselbos Emmeloord maakt deel uit van de werkgroep Voedselpioniers van de stichting Pioniers van de Toekomst.

'

Reacties

gallery
23374
Open avond Voedselbos Emmeloord
Er wordt hard gewerkt in het deel van het Emmelerbos dat Voedselbos gaat worden. Maar
https://noordoostpolder.nieuws.nl/nieuws/23374/open-avond-voedselbos-emmeloord/
2019-10-08T16:45:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/10/08164207/Gerooide-bomen-in-toekomstig-Voedselbos-2-%C2%A9mhpublicaties.nl_.jpg
Digni van den Dries, Emmeloord, Enrico Sloot, voedselbos
Cultuur, Nieuws