Inleg eigen geld bij bij koopwoning

Foto: Pixabay.com

Bij het kopen van een huis moet er altijd eigen geld worden meegenomen. Op de interactieve Eigengeldkaart van Independer is te zien welk gemiddeld bedrag er op tafel gelegd moet worden.

Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100% van de waarde van een koophuis. Extra kosten zoals die voor notaris, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden.

In grote delen van Nederland stijgen de vierkante meterprijzen nog steeds. Dat betekent dat het elk jaar uitdagender wordt om een betaalbaar huis te kopen. Een alleenstaande starter moest in augustus 2019 voor een woning van 60m2 gemiddeld al 24.496 euro eigen geld meenemen. Dat is bijna 2.000 euro meer dan in februari 2019.

Noordoostpolder meest gunstig

De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning, en de aankoopprijs van het huis.

Ook de regio speelt een rol: in Flevoland is het bedrag dat zelf ingelegd moet worden het hoogst binnen de gemeente Almere, terwijl kopers in Noordoostpolder gemiddeld het minst moeten bijleggen.

Om inzicht te geven ontwikkelden de financieel experts van Independer de Eigengeldkaart van Nederland. Op deze interactieve kaart is per gemeente te zien hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in de verschillende gemeenten, ook binnen Flevoland.

Bron: Independer – maximale hypotheek berekenen tool

Bron: Independer – maximale hypotheek berekenen tool

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen