Passie voor de pieper

Gezond voedsel van eigen bodem promoten. Dat is de missie van de Voedselpioniers. Met het jaarlijkse 80/20-diner bewijzen ze hoe smakelijk dat kan zijn.

Het vijfde ‘walking dinner’ met een hoofdrol voor de aardappel werd in de avonden van 9 en 10 juli gehouden bij Agrico Research in Bant.

In een 80/20-diner staat 80 voor het percentage plantaardig en 20 voor het percentage dierlijk voedsel (vlees, vis, zuivel). Volgens de werkgroep Voedselpioniers van de stichting Pioniers van de Toekomst de norm voor een verantwoorde hoofdmaaltijd.

80/20 geeft bovendien ook nog eens de verhouding aan van voedsel uit de regio ten opzichte van daarbuiten. “Noordoostpolder is dé groentetuin van Nederland, hier groeit alles!”, zegt werkgroepmedewerker Roelfien Wuestenenk.

De ondernemer van Studio TeGast in Creil stelt jaarlijks samen met Colinde en Guust de Nijs van restaurant le Mirage – tevens Voedselpioniers – het menu van het 80/20-diner samen. Zij maakte onder meer gerechten met bataat uit eigen tuin.

“Iedereen weet dat bataat geen aardappel is, maar vanwege de vorm en kleur wordt die ook wel de zoete aardappel genoemd. Je kunt die tegenwoordig ook hier telen. Wij proberen mensen er van bewust te maken hoe divers het aanbod uit onze eigen regio is. Eigenlijk kunnen we ons het jaar rond voorzien van producten uit de polder.”

Aardappeldiner

Guust de Nijs gaf vervolgens een toelichting op het menu. Bezoekers werden ontvangen met een aperitief op basis van aardappel. Hierbij werd chips gepresenteerd gemaakt van aardappelschillen en ‘papier’ van aardappelpuree met een dip van bataatcurry.

Aan tafel werd brood geserveerd waarin aardappelpuree was verwerkt. “In het kader van 80/20 serveren we dit niet met boter, maar met koolzaadolie. Dat had ook olijfolie kunnen zijn, maar wat we in de buurt kunnen halen, halen we uit de buurt.”

De eerste gang was een aardappelcannelloni in combinatie met haring. De cannelloni bestond uit aardappelpuree met crème fraîche, omwikkeld met flinterdunne plakjes aardappel in plaats van pasta. Deze gang werd gevolgd door een aardappelsoep geserveerd in een glaasje.

Een aardappeltaart gecombineerd met varkenswangetjes vormde het hoofdgerecht. Hierbij werd een saus van pieperbier aangeboden. Het nagerecht was een fruitsalade met ijs van bataat. En bij de afsluitende koffie of thee werd een bonbon met een vulling van bataat geserveerd.

Duurzame voedselbron

Tussen de gangen door werden de gasten onderhouden met informatie over het gastbedrijf en over de doelstelling en het werk van de Pioniers.

Het diner werd geserveerd in de kassen met uitzicht op onderzoek naar nieuwe aardappelrassen. Jan van Hoogen, algemeen directeur van Agrico, wijdde enthousiast uit over het proces van jaren van kruising tot productie van een nieuw ras. “Als we in 2019 gaan kruisen, kunnen we in 2031 produceren. Dat vereist langetermijndenkers, mensen die weten wat we dán nodig hebben.”

Van Hoogen voorziet een wereldwijde opmars van de aardappel. “Vanwege de bevolkingsgroei is men overal op zoek naar andere zetmeelbronnen.” De productie van een kilo rijst vraagt volgens hem zes keer de hoeveelheid water die nodig is om een kilo aardappelen te produceren. “De aardappel is de meest duurzame bron van zetmeel.”

Tekst: Margé Hof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen