Kick-off SamenLoop voor Hoop maakt emoties los

Burgemeester H. Bouman steekt de fakkels aan
Burgemeester H. Bouman steekt de fakkels aan
Foto: Regina Kappert Fotografie

Ze staat met tranen in de ogen te kijken. ‘Ik heb nooit om mijn ziekte gehuild, behalve bij dit.’

De kick-off van de SamenLoop voor Hoop Noordoostpolder op het Kettingplein in Emmeloord maakte vrijdag al veel emoties los. ‘Vorig jaar was ik bij de loop in Vollenhove en heb ik ook zo hard gehuild. Nu weer. Het doet me zo ontzettend veel.’

Volgend jaar wordt op de atletiekbaan van AV NOP in Emmeloord de eerste poldereditie van de SamenLoop voor Hoop gehouden. De opbrengst van deze 24-uurs wandelestafette gaat naar KWF Kankerbestrijding en wordt daar gebruikt voor onderzoek tegen de ziekte.

Herdenking

Maar de loop is zoveel meer dan alleen een sponsortocht. Het is een troostrijke herdenking en een dankbare viering van het leven. ‘Bij iedere meter die wordt afgelegd wordt stilgestaan bij de mensen die we verloren aan kanker, die nog vechten tegen kanker of die de ziekte overleefden’, legt voorzitter Rinse Hoekstra uit.

Om het evenement -dat wordt gedragen door tientallen vrijwilligers uit de Noordoostpolder en Urk- onder de aandacht te brengen bij het grote publiek, werd het vrijdag symbolisch geopend. Er was livemuziek, koffie, thee en limonade, kleurplaten voor de kinderen en korfballen met een handicap.

De Tafelronde 49 Noordoostpolder presenteerde het eerste team dat volgend jaar op 16 en 17 mei meedoet. Bezoekers konden daarnaast informatie vinden over het evenement en de bijbehorende herdenkingskaarsen, die tijdens de loop worden neergezet.

Burgemeester

Burgemeester Harald Bouman van de Noordoostpolder trapte de SamenLoop voor Hoop Noordoostpolder af met een aangrijpende speech. ‘Iedereen kent in zijn omgeving wel een, twee of misschien ook wel meer mensen waar je zo’n loop voor zou organiseren.’

Ook hij maakte op dat gebied veel mee. ‘Ik heb in de loop van januari helaas een mail naar mijn gemeenteraad moeten sturen over de gezondheidssituatie van mijn zusje. En dat was niet een bericht waarin ik zei: ‘We komen er wel weer bovenop.’’

Hij hoefde er dan ook niet zo lang over na te denken toen hij werd gevraagd om ambassadeur te worden van de loop. ‘Dit is het moment om een stap naar voren te doen’, zei hij waarna hij twaalf fakkels aanstak en wethouder Hans Wijnants de vlag van de organisatie hees.

De fakkels staan voor Emmeloord en de elf groendorpen. Hoekstra: ‘Wij hopen namelijk dat we als Noordoostpolder gezamenlijk op gaan staan tegen kanker.’

Meedoen

Meedoen aan de SamenLoop voor Hoop? Schrijf je in via www.samenloopvoorhoop.nl/noordoostpolder. Voor nieuws is de organisatie te volgen op Instagram, Twitter, LinkedIN en Facebook onder de naam SamenloopNOP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen