Verhaal ‘Queen Ann’ mogelijk 2021 op papier

De rust is al lang weergekeerd op de kavel aan de Hopweg bij Rutten, maar ‘binnenskamers’ wordt hard gewerkt aan het ontrafelen van het verhaal van ‘Queen Ann’.

“Hopelijk hebben we in 2021 het verhaal op papier”, zei archeoloog Yftinus van Popta op 21 februari tijdens een lezing in de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. Hij had de leiding over de opgraving in 2018 van het achttiende eeuwse koopvaardijschip dat op de Zuiderzee tussen Lemmer en Kuinre was vergaan.

Een opmerkelijk groot schip – 30 meter lang – van vermoedelijk Engelse origine dat eigenlijk niet thuishoorde in de ondiepe wateren van de Zuiderzee. Het wrak werd ‘Queen Ann’ ‘gedoopt’, naar de bijzondere vondst van een ‘Queen Ann’-lepel aan boord van het schip.

Het wrak is een schatkamer voor archeologen. Honderden vondsten zijn er gedaan, die momenteel geprepareerd worden. Hierover is een interessant artikel geplaatst op de website van de Rijksuniversiteit van Groningen . Conservator Gert van Oortmerssen vertelt hoe het prepareren in z’n werk gaat.

Voor meer informatie: Verhaal scheepswrak Rutten ontvouwt zich

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen