Programma Bevrijdingsdagviering in Flevoland

Foto: @FotostudioWierd

De Nationale Viering van de Bevrijding vindt 5 mei plaats in Almere in Flevoland. Het programma voor de nationale en provinciale viering is rond.

Als gastheer organiseert provincie Flevoland dit jaar samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland een onvergetelijk vredefeest voor haar inwoners.

Donderdag 11 april onthulden directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Jan van Kooten, commissaris van de Koning Leen Verbeek, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, burgemeester van Almere Franc Weerwind en voorzitter van het Bevrijdingsfestival Flevoland Peter de Vreede het metershoge geveldoek aan het theater Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) als bijzondere aankondiging van dit nationale evenement.

Parade van de Vrijheid

De dag begint met een speciaal programma in theater KAF. In aanwezigheid van o.a. minister-president Mark Rutte en zo’n 250 andere genodigden wordt stilgestaan bij het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’.

Met een Flevolandse ‘Parade van de Vrijheid’ wordt een breed palet aan belevingen, ervaringen en inzichten gedeeld. Onder andere het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, theatergezelschap BonteHond met voorstelling VOLGENS MIJ, exposities en lezingen.

Bekende bijdragen zijn de 5 mei-lezing van Rosanne Hertzberger en de 5 mei-kinderlezing. Dit programma wordt via de NOS uitgezonden op 5 mei om 18:10 uur op NPO 1. Omroep Flevoland zendt ook een samenvatting van de Parade en de gehele feestdag uit.

Ontsteking van het bevrijdingsvuur

Flevolandse renners brengen in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Flevoland. Deze vlam neemt minister-president Mark Rutte omstreeks 13.00 uur aan om vervolgens het bevrijdingsvuur op de Esplanade te ontsteken. Dit staat symbool voor de start van alle bevrijdingsfestivals in Nederland. Het grootste gratis festival met een boodschap door heel Nederland.

Bevrijdingsfestival Flevoland

Dit festival start met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. De openingsact is Ali B en Friends. Daarna is er muziek op diverse podia, een complete en aansprekende line-up.

En er zijn activiteiten in het centrum van Almere, zoals vrijheidscolleges door Charles Groenhuijsen, Ronald Giphart en Özcan Akyol, presentatie over berging van oorlogswrak Short Stirling, een date met een veteraan en human library. Het programma staat online op www.bevrijdingsfestivalflevoland.nl

Ook organiseren de lokale 4 en 5 mei comités diverse activiteiten in de Flevolandse gemeenten, waaronder de Vrijheidsmaaltijden. Aan tafel gaan inwoners dan in gesprek over ‘In vrijheid kiezen’.

Reacties

article
21422
Programma 5-meiviering in Flevoland
De Nationale Viering van de Bevrijding vindt 5 mei plaats in Almere in Flevoland. Het
https://noordoostpolder.nieuws.nl/nieuws/21422/programma-bevrijdingsdagviering-in-flevoland/
2019-04-12T10:29:50+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/04/12102920/Geveldoek-5-mei-KAF-Almere-2669-%C2%A9FotostudioWierd.jpg
almere, Bevrijdingsdag, Bevrijdingsfestival
Nieuws