Tbs met dwangverpleging voor dodelijke steekpartij Emmeloord

Foto: https://www.rechtspraak.nl/

Een 37-jarige man uit Emmeloord is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een 24-jarige plaatsgenoot. Op 11 mei vorig jaar stak de man het slachtoffer twee keer met een mes in zijn lichaam.

Het slachtoffer en de verdachte ontmoeten elkaar vorig jaar mei vlak voor een cafetaria in Emmeloord. Op camerabeelden is te zien dat de ontmoeting in eerste instantie vriendelijk begint, ze begroeten elkaar met een ‘boks’. Na een kort gesprek gaat de 37-jarige verdachte de cafetaria binnen om een mes te pakken. Daarna volgt nog een woordenwisseling buiten, waarna hij het slachtoffer twee keer steekt. Het slachtoffer overlijdt op straat. Verschillende mensen waren getuige van de steekpartij.

Geen moord

Volgens de rechtbank is er juridisch gezien geen sprake van zogenoemde ‘voorbedachte rade’ en dus geen moord, maar doodslag. Tussen de vriendelijk ogende begroeting en het steken zitten slechts enkele minuten. En tussen het halen van het mes en het steken zit een nog kortere periode. De man lijdt aan een ziekelijke stoornis en heeft al jaren last van periodes van ernstige psychoses. Alleen daarom is het al niet vast te stellen dat de man heeft kunnen nadenken over de betekenis en de gevolgen van het steken. De rechtbank is het met de deskundigen eens dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Het is daarom niet mogelijk om een gevangenisstraf op te leggen. De deskundigen adviseren een langdurige opname in een streng beveiligde forensisch psychiatrische inrichting. Net als de officier van justitie vindt de rechtbank dat tbs met dwangverpleging de enige mogelijkheid is om de verdachte tegen zichzelf en de maatschappij te beschermen. Er is geen maximum aan deze maatregel gekoppeld, de behandeling kan jaren duren.

Bron: https://www.rechtspraak.nl/

Reacties

article
20421
Een 37-jarige man uit Emmeloord is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging
https://noordoostpolder.nieuws.nl/nieuws/20421/tbs-met-dwangverpleging-voor-dodelijke-steekpartij-emmeloord/
2019-02-02T10:21:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/241/2019/02/02101934/LS-wetboek-strafrecht.jpg
doodslag, Emmeloord, rechtspraak, TBS
Nieuws