Leergeld NOP zoekt nieuwe coördinatoren

Foto: Flickr.com

Stichting Leergeld Noordoostpolder bestaat tien jaar. De stichting heeft als credo: alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen. 

Stichting Leergeld Noordoostpolder is een van de honderd lokale stichtingen onder de koepel van Leergeld Nederland. Zij heeft zij als missie: het voorkomen van sociaal isolement dan wel sociale uitsluiting van schoolgaande jongeren.

In Nederland groeit een op de acht kinderen op in gezinnen waarvan de ouders/verzorgers van weinig geld moeten rondkomen, dat wil zeggen onder de armoedegrens. Dit zijn gemiddeld 2 of 3 kinderen per klas. Kinderen laten meedoen aan normale school gerelateerde activiteiten, sport en cultuur is dan financieel niet meer haalbaar.

Meedoen en Zwemslag

In de tien jaar die Stichting Leergeld Noordoostpolder actief is, is er op landelijk en lokaal niveau veel gebeurd. De overheid heeft inmiddels het probleem onderkend en de (Klijnsma)gelden beschikbaar gesteld. In de Noordoostpolder worden deze gelden via de gemeente ingezet om met het Meedoenpakket (streefdatum 8 oktober 2018) en Zwemslag (sinds 1 juli 2018) ook deze kinderen gelijke kansen te geven en te laten meedoen.

Voor Stichting Leergeld NOP betekent dit dat ze terug mag naar de essentie van haar bestaan, van ‘uitvoerende’ instantie naar de functie van laatste vangnet om uitsluiting van kinderen op basis van armoede te voorkomen. Dit is de groep kinderen waar de gemeente op basis van bestaande wet en regelgeving niet bijspringt.

Leergeldformule

Stichting Leergeld NOP is ANBI geregistreerd en werkt volledig met vrijwilligers. Onder de koepel van Stichting Leergeld Ned. wordt gewerkt met de zogenaamde leergeldformule. Deze zorgt voor persoonlijk contact, biedt maatwerk en maakt optimaal gebruik van bestaande voorzieningen.

Alle aanvragers voor hulp worden thuis bezocht, waarbij de situatie van het gezin en de hulpvraag wordt geïnventariseerd. Daarbij wordt gekeken of de bestaande middelen van rijks- en gemeentewege volledig zijn benut. Zoniet dan wordt hierbij geadviseerd en geholpen. De hulp wordt altijd in natura verstrekt. Hiervoor bestaan goede werkafspraken met scholen, de locale sportwinkel, sportclubs et cetera.

Vanwege het vertrek van de coördinatoren van het eerste uur, is de stichting op zoek naar nieuwe coördinatoren om hun taak over te nemen. Voor meer informatie: Leo Hanssen, secretaris Stichting Leergeld NOP; [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen