Laatste kans kijken bij opgraving scheepswrak Rutten

Veel belangstelling voor scheepswrak.
Veel belangstelling voor scheepswrak.
Foto: mhpublicaties.nl

Nog één keer kunnen belangstellenden kijken bij de opgraving van het scheepswrak uit de achttiende eeuw aan de Hopweg bij Rutten: zaterdag 11 augustus van 13.00 tot 16.00 uur.

Afgelopen juni is officieel begonnen met de opgraving van de grote bewapende koopvaarder met een geschatte lengte van 30 tot 35 meter. Het schip – de Noordoostvaarder genoemd – is vermoedelijk tussen 1715 en 1720 vergaan op de Zuiderzee. Er is een sterk vermoeden dat het om een schip uit Engeland gaat met connecties in de Middellandse Zee.

Van het schip is naast de bodem ook een groot deel van de bakboordzijde aangetroffen, waarbij het onderste ruim en bovengelegen dek – inclusief geschutpoorten – nog aanwezig zijn. Ook is de complete achtersteven, voorzien van dieptemerken, nu opgegraven.

Uitzonderlijk goed bewaarde lading

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de RUG: ‘We hebben een uitzonderlijk complete en goed bewaard gebleven combinatie van lading, inventaris, tuigage en bewapening aangetroffen. Enkele voorbeelden zijn de Royal Portrait Spoons (kostbare tinnen lepels met Engels wapen), een intacte gevoerde dameshandschoen, meer dan 30 leren schoenen, zeven houten tonnen, en een complete gereedschapskist met diverse meetinstrumenten. Eerder hadden we al heel veel kogels en ook diverse geweren en kanonnen gevonden.’ Vrijwel al deze voorwerpen kunnen zaterdag bekeken worden.

Het scheepswrak en de opgegraven voorwerpen worden komende tijd nader door de RUG geïnventariseerd en onderzocht. Zo mogelijk wordt het materiaal geconserveerd en bewaard. De opgraving duurt nog tot eind augustus.

Volg de instructies van de verkeersregelaars

Het erf waar geparkeerd kan worden is Hopweg 43. Bezoekers wordt dringend verzocht niet langs de weg of in de berm te parkeren, maar de aanwijzingen van de verkeersregelaars te volgen. Fietsers kunnen hun rijwiel vooraan de betreffende akker stallen.

Een onverhard pad leidt naar de opgraaflocatie. Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt een personenbusje heen en weer.

Expositie in gemeentehuis

Dit is de laatste kijkdag. De archeologen en de agrariër moeten hun werk zoveel mogelijk ongestoord kunnen uitvoeren. In het gemeentehuis van Noordoostpolder in Emmeloord wordt aan het einde van deze zomer een kleine expositie ingericht, die de resultaten van de opgraving laat zien.

Voor meer informatie: Verhaal scheepswrak Rutten ontvouwt zich

Zeldzame royalty lepels gevonden in Noordoostvaarder

Vrouw aan boord van Noordoostvaarder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen