Nieuw record vlinders in het Kuinderbos

Foto: Anita Boes

Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting organiseerden zondag 5 augustus 2018 voor de derde keer een grote vlindertelling om van het Kuinderbos de ‘grootste wilde vlindertuin van Nederland’ te maken.

Doel van de telling was de vlinderstand in kaart brengen en extra aandacht voor de vlinders te krijgen. Er zijn maar liefst 1.646 vlinders van 18 verschillende soorten geteld. Bijzondere soort was daarbij de Argusvlinder.

Dankzij ruim 50 vrijwilligers was het mogelijk om deze omvangrijke telling uit te voeren. Nadat Kars Veling van de Vlinderstichting had uitgelegd waaraan je de vlindersoorten van het Kuinderbos kunt herkennen, gingen de deelnemers aan de telling in groepjes op pad.

Beginners en ervaringsdeskundigen

Totaal werd er 77 kilometer geteld, verspreid over 31 telroutes in het hele Kuinderbos. Er waren zeer ervaren ‘vlinderaars’ bij, maar ook mensen die nog geen vlinderervaring hadden en het gewoon erg interessant vonden. Dus jong geleerd, oud gedaan.

De deelnemers telden een uur lang alle vlinders die ze op hun telroute tegenkwamen. Nadat iedereen terug was van zijn telronde, kon men even bijkomen met een welverdiend ijsje. Ondertussen werden alle telgegevens verzameld, zodat de vrijwilligers met de resultaten van hun telling naar huis konden.

Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer en Kars Veling van de vlinderstichting zien dit als een mooie afsluiting van de landelijke tuinvlindertelling, die dit weekend plaatsvond.

Landelijk gemiddelde tuinvlindertelling helft van afgelopen jaren

De Vlinderstichting meldt op haar website dat er tijdens de tiende editie van de tuinvlindertelling landelijk gemiddeld acht vlinders per telling zijn doorgegeven. “Dat is de helft van het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ook het aantal soorten dat is gemeld ligt met 3,5 per telling duidelijk lager. Het langdurige warme en droge weer is de belangrijkste oorzaak.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen