Symposium biedt (water)stof tot nadenken

Ad van Wijk
Ad van Wijk
Foto: EvdM

Waterstof, wat kun je ermee en wat niet? Dat komt uitgebreid aan de orde in hét symposium dat op 12 oktober 2018 in Noordoostpolder gehouden wordt.

Het symposium van de Pioniers van de Toekomst wordt jaarlijks gehouden in de week van de duurzaamheid. Hoofddoel is het vergroten van kennis van specifieke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Het symposium is dan ook voor iedereen toegankelijk. 

Voor dit jaar heeft de symposiumgroep ervoor gekozen het onderwerp waterstof uit te lichten. Waterstof is momenteel een actueel onderwerp, het komt regelmatig in het nieuws voorbij en speelt binnen diverse werkgroepen in de Noordoostpolder die zich bezighouden met verduurzaming. De grote vraag die bij eenieder speelt is in hoeverre waterstof werkelijk bruikbaar en goed toepasbaar is in de polder.

DPDD-college

Dit jaar is de setting van het symposium een DWDD-college of in ons geval een DPDD-college (‘de polder draait door’-college). Het college wordt verzorgd door professor drs. Ad van Wijk die verbonden is aan de TU Delft. Hij neemt zijn toehoorders mee in een college waar de mogelijkheden en onmogelijkheden van waterstof worden gedoceerd. 

Het doel van dit symposium is dat zowel de leek als de deskundige op het gebied van waterstof geïnspireerd raken. Het zal in ieder geval stof tot nadenken geven.

Spreker professor Ad van Wijk

Ad van Wijk is duurzame energieondernemer en deeltijd hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. Van Wijk startte zijn carrière als wetenschappelijk onderzoeker duurzame energie aan de Universiteit van Utrecht.

In 1984, was hij mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energie producten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland, de grootste tweede generatie biomassa plant in de wereld.

Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap, zo werd hij verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.

Op de TU Delft focust het onderzoek zich op de energiesystemen van de toekomst, maar naast onderzoek realiseert hij deze systemen in de Green Village.

Van Wijk heeft een populair boekje over energie geschreven ‘Hoe kook ik een ei’  ISBN/EAN: 978-90-78171-13-3. En een boekje over het hoe en wat van de Green Village ‘Welcome to the Green Village’; download free at www.thegreenvillage.org 

Volg Ad van Wijk op twitter @advanwijk of via zijn website www.profadvanwijk.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen