Wethouder Simonse trekt op met Pioniers van de Toekomst

2030 Noordoostpolder energieneutraal. “Laat dat jaartal los”, zegt wethouder Anjo Simonse, “en ik denk dat het ons eerder gaat lukken”.

Simonse deed bovenstaande voorspelling woensdagavond 20 juni tijdens een vergadering van de Pioniers van de Toekomst. Als wethouder die duurzaamheid/energietransitie in zijn portefeuille heeft, was hij uitgenodigd voor een onderlinge kennismaking.

Tot een jaar of zeven geleden was Simonse nog niet zo met energieneutraliteit begaan. ”Maar het besef is toen wel geboren, want wij kochten op het toppunt van de crisis een huis. Met een gezin met zes kinderen en een forse energierekening, was dat het moment om stappen te zetten. We hebben meteen zonnepanelen en een zonneboiler laten installeren.”

‘Ecologie in economie = econologie’

Zorg voor de natuur en afvalscheiding had al de persoonlijke interesse van de wethouder. “Noordoostpolder is koploper in afvalinzameling, evenals in het opwekken van windenergie. Wat dat betreft mogen we best wat trotser zijn op onszelf. We hebben ook als college uitgesproken dat we willen uitdagen en uitdagend willen zijn. Heb je een mooi bedrijf en een mooi plan, kom langs!” Want Simonse ziet vooral kansen in het verbinden van duurzaamheid met de economie. “Als we het dan toch moeten doen, laten we het dan slim doen, want daar kun je geld mee verdienen.”

Simonse prijst de energie die hij proeft bij de Pioniers van de Toekomst en die hij tekenend vindt voor de hele Noordoostpolder. “Ik verwonder me erover hoeveel tijd en energie mensen hier onbetaald in allerlei projecten steken. Waar je in Nederland ook zoekt, dit ga je zelden vinden.”

Netwerk Noordoostpolder Energieneutraal

Voorzitter Henk Tiesinga merkt op dat vrijwilligersbewegingen alleen stand kunnen houden met professionele ondersteuning. “De Pioniers van de Toekomst heeft samen met andere partijen het voortouw genomen in het Netwerk Noordoostpolder Energieneutraal. Dat heeft een geweldige start gehad met zestien visies. We zijn nu in fase 2 waarin we ideeën uit moeten werken en daar hebben we de overheden en het bedrijfsleven bij nodig.”

Op de vraag of hij de streefdatum 2030 haalbaar acht, antwoordt de wethouder dat er bij de gemeente eerst een aantal vacatures ingevuld moeten worden. “We hebben mankracht nodig om de woorden die op papier staan in te vullen, dus geef me nog even de tijd.” Maar hij zegt toe: “Wij zullen ons maximaal inzetten, zodat we samen op kunnen gaan in dezelfde sneltreinvaart”.

Hij pleit ervoor 2030 los te laten. “Een jaartal is ingewikkeld, want dan werk je er naartoe. Als ik zie hoeveel energie er hier in Noordoostpolder is en welke kansen er op ons afkomen, dan vind ik het niet irrealistisch om te zeggen: dat gaat ons eerder lukken!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen