Prinses Beatrix woont viering 100 Jaar Zuiderzeewet bij

Foto: @100jaarZZW

Prinses Beatrix woont op 14 juni 2018 de viering bij van 100 jaar Zuiderzeewet. Ze is bij de onthulling van de ‘Flevowand’ in Biddinghuizen en neemt in de Bataviahaven de vlootschouw af.

Zuiderzeewet

De Zuiderzeewet is één van de meest ingrijpende wetten van Nederland die is vastgesteld. Deze wet heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van Nederland als internationaal kenniscentrum over water.

Nederland staat bekend om haar grootschalige waterwerken. De inpoldering van de Wieringermeer, de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk, de Noordoostpolder en de Oostelijke en Zuidelijke Flevopolder zijn voorbeelden van de invloed van de Zuiderzeewet op de vorming van ons land.

Op de dag dat de Zuiderzeewet precies honderd jaar bestaat zal Prinses Beatrix twee evenementen in de Provincie Flevoland bezoeken die aandacht geven aan dit bijzondere jubileum.

Flevowand, Biddinghuizen

Geïnspireerd op het tapijt van Bayeux in Frankrijk heeft een enthousiaste groep vrijwilligers uit Biddinghuizen het initiatief genomen om de geschiedenis van de Zuiderzee te verbeelden op doek, de ‘Flevowand’. Over zestig meter ontrolt zich een indrukwekkend verhaal over het ontstaan van het gebied. Meer dan dertigduizend uur is er gewerkt aan een kleed met geborduurde historische scenes, waarmee de geschiedenis van de Zuiderzee tot leven komt. Het werken aan de Flevowand heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van een hechte gemeenschap in het dorp Biddinghuizen. Het 100 jarig bestaan van de Zuiderzeewet is een prachtig moment om in aanwezigheid van de Prinses het doek feestelijk te onthullen.

Vlootschouw, Bataviahaven Lelystad

Het hoogtepunt van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet vindt in de Bataviahaven in Lelystad plaats. Op 14 juni start een driedaags publieksevenement: ‘de Zuiderzee Havendagen’. Tijdens het evenement zal uitgebreid aandacht gegeven worden aan de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. In de Bataviahaven ligt op dat moment een grote vloot van bijzondere en historische schepen die een relatie hebben met de geschiedenis van de Zuiderzee, de inpoldering en het huidige IJsselmeer. In de Bataviahaven zal Prinses Beatrix met de ‘Groene Draeck’ een vlootschouw afnemen.

Viering 100 jaar Zuiderzeewet

Provincie Flevoland is initiatiefnemer van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. Gedurende een jaar vinden in diverse steden en regio’s rondom de voormalige Zuiderzee evenementen en activiteiten plaats en wordt er invulling gegeven aan het programma. Onder meer is er een congres over de landschappelijke inrichting van Nederland en een educatie- en museumprogramma waar 14 musea in het Zuiderzeegebied aan meedoen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen