Kudde schapen met lammeren in Burchttochtgebied

Kudde schapen in Burchttocht gebied
Kudde schapen in Burchttocht gebied
Foto: Staatsbosbeheer

In het Burchttochtgebied loopt een kudde schapen met lammetjes in een omheind gebied. Staatsbosbeheer verzoekt wandelaars de kudde niet verstoren en honden aan te lijnen.

Vanaf deze maand grazen er schapen in het Burchttochtgebied, het is een kleine kudde schapen met lammetjes. Geen kudde die samen met een herder het gebied in gaan, maar lopen ze los in een omheind gebied.

Staatsbosbeheer die het natuurbeheer uitvoert in opdracht van eigenaar waterschap Zuiderzeeland heeft het gebied middels rasters, veeroosters en hekken in tweeën zodat er altijd bloeiende wilde planten in het gebied aanwezig blijven.

Open gebied

Staatsbosbeheer en het waterschap Zuiderzeeland vinden het belangrijk dat het Burchttochtgebied openblijft en niet dichtgroeit met bos. Eerder is er volop gesnoeid en gezaagd in het gebied. Met name tijdens natuurwerkdagen van scholen. maar ook periodiek door bewoners van het AZC in Luttelgeest.

Het gebied wordt hierdoor steeds interessanter voor libellen, vogels, vlinders en wilde planten. Om het karakter van het gebied open te houden introduceert Staatsbosbeheer, voor het Burchttochtgebied, een nieuwe beheermethode. Door de inzet van grazende schapen met lammetjes!

De schapen eten vooral gras en jonge boompjes en houden daarmee het gebied open. Er zijn veel wilgen afgezet om meer licht in het water te krijgen, dit is weer goed voor veel libellensoorten. De afgezaagde wilgen lopen weldra weer uit met jonge spruiten, schapen zijn hier verzot op. Er zit een stofje in dat ook in asprine zit en dat lusten ze graag. Minder wilgen zorgt bovendien voor meer biodiversiteit.

Kudde schapen niet storen

Voor de schapen is het van belang dat zij ongestoord kunnen grazen. Aangezien er geen schaapsherder bij is, is dit een extra punt van aandacht. Met name lammetjes kunnen een makkelijke prooi zijn voor loslopende honden. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers afstand tot de schapen te houden en ze niet te aaien of voeren en honden aan te lijnen. Ook voor vogels die op de grond broeden en jonge hazen is het beter dat honden aan de lijn lopen in deze periode.

‘Alstublaft’ voor goed gedrag

Ondanks dat het Burchttochtgebied nu een begrazingsgebied wordt, blijven bezoekers met honden van harte welkom. Mits de honden zijn aangelijnd tussen 15 april en 31 oktober. Staatsbosbeheer zal daar ook streng op toezien.

Overtreders komen er eerst met een waarschuwing vanaf en pas bij herhaling wordt er procesverbaal opgemaakt. Met John van Beek, uitbater van het strandpaviljoen, is de afspraak gemaakt die hun hond aangelijnd hebben ook een ‘bon’ kunnen krijgen.  “Als ze de boswachter op zijn surveillanceronde tegenkomen, krijgen ze van hem een bon voor één gratis appelgebakje bij de koffie bij ons. Bij het inleveren van de bon wordt het gebakje met ‘alstublaft’ geserveerd.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen