Aanmeldingen AED’s buitengebied voorbeeldig

Foto: Pixabay.com

De oproep van de gemeente om ruimte beschikbaar te stellen in het buitengebied voor AED’s is ruimschoots beantwoord. De GGD noemt de samenwerking ‘een voorbeeld voor de rest van Flevoland’.

Half februari stelde de gemeente in samenwerking met AED-partner en Stichting Reanimatie en AED 20 AED’s beschikbaar voor bewoners en buurtverenigingen in het buitengebied. 35 bewoners meldden zich hiervoor aan.

‘Hartveilig’

Door een goede spreiding van de AED’s en het al grote netwerk van burgerhulpverleners is nu ook het buitengebied voor een groot deel hartveilig. Wethouder Hennie Bogaards: “Ik ben er trots op dat wij dit als gemeente met een groot uitgestrekt gebied, samen voor elkaar hebben gekregen.”

Dat het gebied hartveilig is, wil zeggen dat de AED’s op een goede afstand van elkaar hangen. Dit is belangrijk omdat bij een hartstilstand de eerste zes minuten cruciaal zijn. Als het slachtoffer binnen zes minuten wordt gereanimeerd en de AED is aangesloten, heeft het goede kans om het te overleven.

Cees Verdam, directeur publieke gezondheid GGD Flevoland: “Uiteraard zijn we hier erg positief over. Dit is nu een goed voorbeeld van wat wij noemen: ’verbinden doen we samen’. We zijn altijd op zoek naar succesvolle vormen van samenwerking met als doel Flevoland gezonder te maken. Dit is een voorbeeld voor de rest van Flevoland.”

1 april hangen alle AED’s

Samen met AED-partner, Stichting Reanimatie en AED Noordoostpolder, RI&S en GGD Flevoland organiseerde de gemeente maandagavond een voorlichtingsavond voor de bewoners die een AED ontvangen. Wethouder Hennie Bogaards opende de avond.

“Het is heel mooi dat inwoners zo betrokken zijn, dat ze willen bijdragen aan de veiligheid in hun buurt. Samen met alle vrijwilligers zorgen zij voor een hartveilig Noordoostpolder”, aldus de wethouder. De AED en verwarmde buitenkast gingen die avond mee naar huis. Afgesproken is dat 1 april alle AED’s hangen en zijn aangemeld bij Hartslagnu.

Elke extra vrijwilliger is belangrijk

Sinds de aftrap van het project hebben zich meer dan 750 vrijwilligers aangemeld als burgerhulpverlener bij Hartslagnu.nl. Dat lijkt veel, maar er is nog dringend behoefte aan meer vrijwilligers. Zeker in het buitengebied. Burgerhulpverleners zijn vaak sneller bij het slachtoffer dan de hulpdiensten en zijn daarom het belangrijkste in de alarmfase.

Zie ook: Twintig AED’s voor buitengebied Noordoostpolder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen