Op termijn kap alle essen in Noordoostpolder

Foto: gem. NOP

De verwachting is dat in Europa slechts een klein percentage van alle essen het gaat overleven. In Noordoostpolder is 96 procent aangetast. Waarschijnlijk wordt op termijn alles gekapt.

Langs de buitenwegen van de Noordoostpolder zijn veel essen besmet met essentaksterfte. De gemeente heeft nog 6000 essen, Daarvan zijn er 1000 zwaar aangetast. Deze staan verspreid over verschillende wegen. Deze essen zijn onveilig en worden zo snel mogelijk verwijderd. De locaties waar de bomen verdwijnen worden op termijn beplant met een mix van verschillende boomsoorten.

Kapwerkzaamheden gevaarlijke bomen

De kapwerkzaamheden van de meest aangetaste essen gebeuren aan de volgende wegen:
Blankenhammerweg, Bomenweg, Burchtweg, Casteleynsweg, Johannes Postweg, Klutenweg, Lindeweg, Luttelgeesterweg, Neushoornweg, Onderduikersweg, Oud Emmeloorderweg, Paardenweg, Pilotenweg, Sloefweg, Vliegtuigweg, Zwartemeerweg en de Zwijnsweg.

Voorafgaand aan het kapwerk doet de gemeente een flora en fauna check. Als er bijvoorbeeld vogels in nestelen dan blijft de boom staan.

96% Van de essen is ziek

De essentaksterfte heerst in heel Europa. De verwachting is dat slechts een klein percentage van alle essen het gaat overleven. De gemeente kapt uit het oogpunt van veiligheid eerst de zwaarst aangetaste essen. In totaal is 96% van de essen in de Noordoostpolder aangetast. Vorig jaar zijn er al 2000 zieke essen gekapt in de gemeente.

Vervanging door nieuwe bomen

De gemeente heeft een plan gemaakt voor het vervangen van alle essen in de Noordoostpolder. Het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad beslissen daar over. Want op termijn moeten waarschijnlijk alle essen gekapt en vervangen worden.
De gemeente wil de groene landschappelijke karakteristieken als wegbeplanting, dorpsbossen en erfsingels behouden. De herplant wordt een mix van verschillende boomsoorten. Dit voorkomt in de toekomst dat er hele rijen bomen aangetast kunnen worden met een ziekte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen