Nieuwe campagne herstel erfsingels

erfsingels
erfsingels
Foto: ill.: gemeente Noordoostpolder

Erfsingels horen bij het landschap van Noordoostpolder. In de structuurvisie van Noordoostpolder staat dat die behouden moeten blijven. Hiervoor is geld nodig.

Erfsingels zijn niet overal goed bijgehouden. Sommige zijn verdwenen door erfvergroting of ze hebben te lijden gehad van boomziektes. De gemeente wil erfeigenaren helpen singels te herstellen of te herplanten.

Hiervoor is vijf jaar geleden een campagne geweest waar 200 eigenaren aan meededen. Zij legden samen ruim erf kilometer erfsingels opnieuw aan. Zij kregen hiervoor advies en subsidie.

Er is nog steeds belangstelling. Voor een nieuwe campagne hebben zich al tien eigenaren aangemeld. De verwachting is dat dit aantal groeit als er meer geld beschikbaar is.

De gemeenteraad reserveerde in 2017 al een budget van 100.000 euro. Dit als aanvulling op een Europese subsidie die in 2017 door Landschapsbeheer was aangevraagd. Landschapsbeheer heeft die POP3-subsidie echter niet gekregen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad nu voor om de cofinanciering door te schuiven naar 2018 en deze sowieso uit te keren. Landschapsbeheer vraagt opnieuw Europese subsidie aan. Als deze opnieuw wordt afgewezen, kunnen er met het geld van de gemeente toch nog zeventig erfsingels worden hersteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen