Noordoostpolder op weg naar energieneutraal

Ondertekening intentieverklaring energieneutraal.
Ondertekening intentieverklaring energieneutraal.
Foto: mhpublicaties.nl

De gemeenteraad heeft ingestemd met het programma aan maatregelen voor dit jaar om energieneutraal te worden in 2030. Zo worden nieuwbouwwijken in Noordoostpolder aardgasloos en er komt een warmteplan.

Dit plan maakt inzichtelijk hoe de warmtevoorziening in de gemeente kan worden verduurzaamd. Samen met de provincie werkt de gemeente aan beleid voor zonneweides. En samen met het Netwerk Noordoostpolder Energieneutraal stelt de gemeente een lokale energieagenda op.

Veel meer zonnepanelen op Bosbadhal

Een grote opgaaf ligt bij de gemeentelijke gebouwen. Zo wordt het dak van de Bosbadhal vol gelegd met zonnepanelen. Er komen in totaal 1000 nieuwe zonnepanelen. Dit jaar komen er op het dak van de Bosbadhal 400 bij. Op het zwembad komen er ook 600 na de renovatie in 2019/2020. Daarmee wordt dan het totaal elektriciteitsverbuik van de sporthallen op eigen daken opgewekt.

Intelligente verkeerslichten

De afgelopen jaren zijn de verkeerslichten in Emmeloord vervangen. Dit jaar zal ook het verkeerslicht op de Leeuwenkruising nog worden vervangen. Daarmee kan de verkeerstroom over de Lange en Korte Dreef verder worden verbeterd. Dat bespaart uitstoot en fijnstof.

De nieuwe installaties zijn bovendien ‘intelligent’: data kunnen op termijn ook ontsloten worden voor anderen, zoals makers van apps en navigatiesystemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen