Mercatus op weg naar kopgroep Aedes-benchmark

Foto: Mercatus

Sinds 2014 doet Mercatus mee aan de Aedes-benchmark. Dit jaar heeft Mercatus in de vijf prestatievelden scores die behoren tot de kopgroep of net daarachter.

Branchevereniging Aedes houdt dit jaar voor de vierde keer de benchmark, waaraan 303 woningcorporaties meedoen. Zij vertegenwoordigen bijna alle verhuureenheden (98 procent) in de sector.

De benchmarkpositie van Mercatus in 2017:

Voor beschikbaarheid/betaalbaarheid en duurzaamheid behoren zij tot de koplopers.
Voor het huurdersoordeel behoren zij tot de middengroep, vlak achter de koplopers.
Voor de bedrijfslasten behoren zij tot de middengroep.

Kerntaak en duurzaamheid

De kerntaak van Mercatus is zorgen voor voldoende betaalbare, goede woningen. Dat Mercatus op beschikbaarheid en betaalbaarheid bij de kopgroep hoort, zegt dat ze op dat gebied op koers zijn.

Daarnaast scoren ze ook op duurzaamheid een A, passend bij de pijler ‘Toekomstbestendig zijn’ van onze visie. De deelscore voor Energie-Index van 1,49 laat zien dat Mercatus dichtbij de lange termijn ambities uit de Aedes-Woonagenda zit: gemiddeld energielabel B (Energie-Index van 1,4) in 2021.

De visie van Mercatus rust op 3 pijlers:

– Invloed geven
– Contacten verdiepen
– Toekomstbestendig zijn

Huurdersoordeel

Dat Mercatus een B scoort op huurdersoordeel, past niet bij de visie. Daar hoort een A bij! De onderliggende cijfers en daarmee de waardering van de bewoners stijgen, maar de score van A is er nog niet. De inzet om de A-status op het huurdersoordeel te verkrijgen, gaat in 2018 door!

Stijging bedrijfslasten

De stijging van de bedrijfslasten in 2017 is een bewuste keuze van Mercatus. Deze keuze is te verklaren doordat Mercatus investeert vanuit haar visie. Dus een hogere investeringsambitie in nieuwbouw, onderhoud en het verduurzamen van ons bezit. Maar ook investeren in het verdiepen van het contact met de bewoners in de wijk en bij participatie.

Waarom de Aedes-benchmark?

De Aedes-benchmark maakt prestaties van corporaties inzichtelijk. Zo weten corporaties waar ze staan ten opzichte van andere vergelijkbare corporaties. Op basis van de benchmarkcijfers kunnen corporaties vervolgens de eigen prestaties gericht verbeteren.

Ook de samenleving vraagt om kwaliteit, efficiency en transparantie. Gemeenten, huurders en andere relaties willen inzicht hebben hoe corporaties hun middelen besteden.

Ton Beurmanjer (directeur Mercatus): “Het is interessant om te vergelijken met collega-corporaties, maar het is geen wedstrijd. Voor Mercatus geldt dat wij de beste willen zijn naar het oordeel van onze bewoners in Noordoostpolder”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen