‘Startsein’ Paddentrek Kuinderbos woensdag 1 maart

Padden overzetten in Kuinderbos.
Padden overzetten in Kuinderbos.
Foto: mhpublicaties.nl

De voorhoede van het amfibieënleger is alweer onderweg naar de voortplantingsgebieden in het Kuinderbos. De paddentrek is begonnen.

Momenteel wordt met man en macht gewerkt aan het plaatsen van het paddenraster in het kuinderbos. ,,Het bewijst nog maar eens hoe grillig de natuur kan zijn”, zegt boswachter Harco Bergman. ,,Tien dagen geleden zat er nog vorst in de grond en nu is het snachts alweer 5-7 graden in combinatie met regen.”De eerste amfibieën die de oversteek wagen zijn alweer gespot.

In de maand maart komt er dagelijks op werkdagen een basisschool uit Flevoland,Friesland of Overijssel helpen bij het overzetten van de dieren. Ruim 500 schoolkinderen worden daarvoor ingezet en begeleid door de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer.

In de weekenden gebeurt het overzetten door natuur- en vogelwerkgroepen die ook weer begeleiding krijgen van Staatsbosbeheer vrijwilligers. ,,Een enorme logistieke operatie”, aldus Bergman.

De scholen zijn dagelijks actief vanaf 9.00 uur. In het Kuinderbos wordt gestart met een presentatie en op school zijn de kinderen middels een lesbrief al alles te weten gekomen over padden, kikkers en salamanders.

,,Tijdens de paddentrek kunnen kinderen op een bijzondere wijze de ontwakende natuur in het voorjaar beleven””, zegt Bergman over de educatieve doelstelling van Staatsbosbeheer.

De eerste paddentrek in het Kuinderbos vond plaats in 2001, sindsdien zijn er in totaal al 189.156 amfibieën overgezet in het Kuinderbos. Voor de boswachter was er vorig jaar een bijzonder moment. ,,Eén van de deelnemers uit 2001 was nu aanwezig als jonge moeder. Samen met haar zoontje beleefde ze dit jaarlijks terugkerende ritueel opnieuw.

Op woensdag 1 maart start het overzetten. De Regenboogschool uit Creil bijt de spits af met 21 kinderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen