Gemeente weer in de weer met aaltjes en XenTari

Nest eikenprocessierupsen onderaan tak eikenboom.
Nest eikenprocessierupsen onderaan tak eikenboom.
Foto: mhpublicaties.nl

Gemeente Noordoostpolder wil de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden, maar grijpt daarbij toch weer naar de gifspuit. Er wordt weer gewerkt met nematoden en XenTari.

De gemeente heeft op verschillende plekken nestkastjes opgehangen en ecologische bermen aangelegd, staat in het Gemeentenieuws van april 2021. Maar tegelijkertijd kondigt ze aan te starten met het preventief spuiten van nematoden (levende aaltjes) en XenTari (bacteriepreparaat).

‘Biologische’ bestrijdingsmiddelen

Genoemde bestrijdingsmiddelen worden door de producenten omschreven als biologisch en onschuldig voor mens en dier. Dat wordt echter door de Vlinderstichting bestreden. De bacteriepreparaten kunnen huidirritatie veroorzaken. En zowel de bacteriepreparaten als de aaltjes treffen alle rupsen die in de eiken leven en niet alleen de eikenprocessierups.

Voor zover bekend zijn genoemde middelen niet schadelijk voor andere dieren dan rupsen. Maar door het massaal doodspuiten van rupsen blijft er veel minder voedsel over vogels. De Vlinderstichting roept gemeenten dan ook op zeer terughoudend te zijn met het gebruik van de middelen en deze strikt te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen