Nibud: Gezin geeft op schrikkeldag 60 euro extra uit

EMMELOORD – Een gemiddeld gezin geeft op schrikkeldag 60 euro extra uit aan eten, drinken, gas, water en licht.

Dat blijkt uit de berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Schrikkeldag kost niet alleen geld, het levert een gezin ook wat op: een gratis dagje sporten met sportschoolabonnement, een dag extra tv kijken, internetten en een dagje gratis verzekerd. Voor een gemiddeld gezin betekent het dat het die dag 13 euro inlevert.

Een gemiddeld gezin met 2 kinderen en een netto inkomen van 3.000 euro per maand geeft aanstaande maandag zo’n 60 euro extra uit. Dit geld gaat onder andere op aan de boodschappen die voor de schrikkeldag worden gehaald, elektriciteit, water, de afschrijvingskosten voor inventaris, kleding en onderhoud. Tegenover de kosten staan ook extra ‘inkomsten’. Zo kan er onder andere een dag ‘gratis’ worden gewoond ( 19 euro) en vaste lasten van de auto een dagje gratis (8 euro). Alle voordelen bij elkaar leveren ruim 47 euro op. Voor alleenstaanden met een netto maandinkomen van 2.000 euro gelden wat lagere bedragen: zij geven op 29 februari zo’n 36 euro uit, en hebben 33 euro voordeel.

Dit jaar valt 29 februari op een maandag. Mensen in loondienst werken dus een dag meer, maar zien daar qua inkomsten niets van terug. Mensen in loondienst of met een uitkering krijgen hun inkomen namelijk per maand, ongeacht het aantal dagen dat die maand telt.

Voor degenen die niet in loondienst maar op uurbasis werken, kan deze extra werkdag voor meer inkomsten zorgen. Voorwaarde is dan wel dat maandag ook daadwerkelijk inkomsten gegenereerd worden. Gebeurt dat niet, en zijn de maandinkomsten verder gelijk, dan kan het als een extra vakantiedag gezien worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen