Urk: groot risico autovandalisme

Foto: eigen foto

Afgelopen jaar werden er in de provincie Flevoland 760 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 2 autovandalisme incidenten per dag.

In de gemeenten Almere, Lelystad en Dronten werd het vaakst melding gemaakt. In Lelystad en Urk is het risico op autovandalisme het grootst. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.

Flevoland het veiligst

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto’s, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Flevoland is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto’s.

De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden plaats in Almere (380 incidenten), Lelystad (170 incidenten) en Dronten (75 incidenten). Per 1.000 auto’s was het risico even groot in Urk als in Lelystad (5 op 1.000). Almere was met 1 incident op 1.000 auto’s een stuk veiliger.

Relatief veel zaken opgelost in Flevoland

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost. Lelystad had met 17,6% het beste oplossingspercentage van alle gemeenten in Flevoland.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen