Twee miljoen euro voor natuurherstelmaatregelen

Foto: mhpublicaties.nl

Gedeputeerde Staten stellen twee miljoen euro subsidie beschikbaar om het herstel en de inrichting van natuur, landschap en biodiversiteit in het landelijke gebied van Flevoland te stimuleren.

Vanaf 4 juni 2018 (09.00 uur) tot en met 7 september 2018 (17.00 uur) mogen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (vww.rvo.nl) subsidieaanvragen worden ingediend voor niet productieve hydrologische maatregelen en niet-productieve investeringen voor herstel- of inrichtingsmaatregelen voor natuur, landschap, biodiversiteit.

Partijen die de subsidie aan kunnen vragen zijn agrariërs, grondeigenaren of –gebruikers, landbouw-, natuur- en landschapsorganisaties, waterschap, gemeenten en provincie of samenwerkingsverbanden van deze partijen.

Investeren in landelijk gebied

Met de subsidieregeling worden investeringen ten behoeve van het herstel en de inrichting van natuur, landschap en biodiversiteit in het landelijke gebied van Flevoland gestimuleerd.

Gedeputeerde Harold Hofstra is enthousiast: “Deze openstelling richt zich op grotere inrichtingsmaatregelen voor biodiversiteit, natuur en landschap. Ik zie kansen voor inrichtingsprojecten, waarbij landbouw en natuur met elkaar worden verweven zoals bijvoorbeeld in het programma Nieuwe Natuur.”

Link met landbouw is voorwaarde

De projecten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd moeten wel een directe link met de landbouw hebben, bijvoorbeeld doordat ze worden gerealiseerd op landbouwgrond, of gerelateerd zijn aan een landbouwactiviteit.

Ook een belangrijke voorwaarde is dat de betreffende investeringen geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van de betrokken (landbouw- of natuur-)organisatie tot gevolg hebben.

Voorbeelden van dergelijke ‘niet-productieve’ investeringen in biodiversiteit, natuur en landschap zijn het treffen van inrichtingsmaatregelen ten behoeve van specifieke (dier- of plant)soorten, maar ook de aanleg en inrichting van kenmerkende landschappelijke elementen zoals houtwallen, singels en poelen.

Subsidiepercentage 100%

Het subsidiepercentage voor deze openstelling bedraagt 100%, er is geen eigen bijdrage in de subsidiabele kosten nodig. Een project kan in het kader van deze regeling maximaal € 1.000.000,- aan subsidie ontvangen, er is een ondergrens gesteld van minimaal € 250.000,- aan subsidie. Projecten die een subsidiebedrag aanvragen buiten deze bandbreedte, komen niet in aanmerking voor subsidie.

Informatiebijeenkomst

De subsidieregeling ‘Niet-productieve investeringen voor biodiversiteit, natuur en landschap’ wordt nader toegelicht tijdens een informatiebijeenkomst. Deze wordt gehouden op donderdag 21 juni 2018 van 10.00 tot uiterlijk 12.00 uur in het provinciehuis in Lelystad. Meer informatie hierover wordt binnenkort geplaatst op de POP3 pagina van de website van provincie Flevoland: www.flevoland.nl/POP3.

Europees programma

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3) Flevoland is een Europees programma dat bestaat uit 9 maatregelen, inclusief LEADER. De maatregel “Niet-productieve investeringen voor biodiversiteit, natuur en landschap” wordt het budget van € 2 miljoen voor 50% door de Europese Unie gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en voor het overige deel vanuit provinciale middelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen