Prada’s uit Noordoostpolder naar Koninklijk Paleis

Oogst Prada's op veld NAK proefboerderij.
Oogst Prada's op veld NAK proefboerderij.
Foto: gem. NOP

De eerste polderpiepers van het ras Prada zijn dinsdagmiddag 12 juli door leerlingen van Groenhorst en burgemeester Aucke van der Werff geoogst en verpakt voor het Koninklijk huis.

Het eerste kistje aardappelen uit de volle grond in Noordoostpolder gaat traditiegetrouw naar de keuken van het Koninklijk Huis. Dit jaar staat het vroege ras ‘Prada’ in de schijnwerpers. 

Modenaam Prada voor nieuwe aardappel

Het telen van de Koninklijke aardappel is dit jaar georganiseerd door aardappelveredelaar en -handelaar Den Hartigh BV uit Emmeloord. Jacob Eising van Den Hartigh: ,,Prada is een naam die refereert naar mode. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij aardappelen, maar de aardappel verdient een moderne, frisse blik”.

Hij vervolgt: ,,Want met de huidige manier van telen redden we het niet meer. De aardappel van de toekomst moet voldoen aan extremere weersomstandigheden: zachte winters, extremere buien. Dat vraagt om een robuuste aardappel. Maar ook om een heroriëntatie op landbouwmechanisatie: van steeds groter en zwaarder naar lichter en flexibeler”.

De Prada is volgens Eising een oogstzekere aardappel met veel mogelijkheden voor de consument. ,,De ideale aardappel voor de teler van de toekomst. Daarom is het extra mooi dat de aardappelen voor het Koninklijk Huis vandaag geoogst zijn door een groep leerlingen van Groenhorst Emmeloord. Zij volgen een speciaal programma, waarin ze veel praktijkervaring opdoen in het kweken en veredelen van aardappelen”.

Aanbieding eerstelingen een mooie traditie

Ook dit jaar ontvangt het Koninklijk Huis de eerste nieuwe aardappelen uit Noordoostpolder. De aardappelen zijn dit jaar pas in de derde week van april gepoot, omdat het nog lang koud was. De Prada is na 90 dagen klaar om geoogst te worden.

De traditie startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster in Noordoostpolder organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis het aanbieden van de Koningsaardappel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen