VVD plaatst vraagtekens bij subsidie aan Tegengas

Schaliegaswinning
Schaliegaswinning
Foto: pixabay.com

,,Een besluitvormingsproces met bestuurlijke dwaling’’, dat vindt de VVD-fractie van de besluitvorming van Noordoostpolder over schaliegas.

Althans zo formuleerde Willem Keur maandagavond in de commissievergadering het bezwaar van de VVD over de subsidieverstrekking van 1.500 euro aan samenwerkingsverband Tegengas. ,,Waarom subsidie verstrekken voor onderzoek ná besluitvorming? Dat had andersom gemoeten.’’

Wethouder Andries Poppe wierp tegen dat het onderzoek niet bedoeld is om alsnog de voor- en nadelen van Tegengas tegen elkaar af te wegen. Tegengas brengt met het onderzoek de economische effecten van schaliegaswinning in beeld. De gemeente hoeft dan zelf geen onderzoek te doen, maar het onderzoek van Tegengas biedt de gemeente wel handvaten voor verdere gesprekken met de minister.

Poppe: ,,We hebben aangegeven hoe dan ook geen schaliegas te willen. Omdat de minister nog steeds van zins is proefboringen in Noordoostpolder te doen, willen wij de specifieke effecten voor Noordoostpolder in beeld brengen. We willen goed kunnen aantonen dat schaliegas geen optie is voor Noordoostpolder.’’

Er wordt dan wel geen schaliegas in Nederland gewonnen voor 2024, maar minister Henk Kamp van economische zaken kijkt volgens Poppe nog steeds naar Noordoostpolder voor proefboringen. ,,En dat kan al voor die tijd, misschien al in 2018. Daar moeten we op anticiperen”, aldus de wethouder.

Keur nam geen genoegen met de verklaring van de wethouder, wat Rien van der Velde (PvdA/GrL)  de vraag ontlokte of de VVD als collegepartij geen vertrouwen had in de wethouder op dit dossier.

Hier liet Keur zich niet over uit, evenmin als over de vraag of zijn fractie nu voor- of tegenstander is van schaliegaswinning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen