Provincie staat garant voor aanleg glasvezel in buitengebied

Taart voor snel internet!
Taart voor snel internet!
Foto: gem. NOP

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Noordoostpolder en Urk gaat door, mede dankzij een borgstelling door de provincie, maakt de gemeente bekend.

Ruim 1700 inwoners en ondernemers hebben zich de afgelopen weken aangemeld voor snel internet via glasvezel. De wens om 60% van de inwoners mee te krijgen, is net niet gehaald.

Maar dankzij een borgstelling van Provincie Flevoland, die FiberFlevo nu krijgt, is de businesscase voor hen toch rond. FiberFlevo begint nog deze zomer met de graaf- en aanlegwerkzaamheden.

Tot in de meterkast

Wethouder Hans Wijnants: ,,De afgelopen weken is nog koortsachtig gezocht naar een oplossing. Fantastisch dat die er nu is, in de vorm van een borgstelling vanuit de provincie. Voor de investeerders is dit net de laatste zekerheid die ze nodig hadden. Voor de gemeente is het de kroon op een half jaar hard werken: het vooronderzoek, de marktconsultatie en de vraagbundeling zijn in een tijdsbestek van zes maanden afgerond”.

Hij vervolgt: ,,Het was echt pionieren, ook in overleg met de provincie zoeken naar de mogelijkheden en ondertussen de snelheid vasthouden. Uiteindelijk blijkt een combinatie van twee regionale spelers, FiberFlevo en Solcon, de uitdaging waar te kunnen maken. Straks krijgen alle woningen in het buitengebied glasvezel, tot in de meterkast. En daarmee hebben we een betrouwbare, snelle en toekomstvaste verbinding, tot in de haarvaten van beide gemeenten. Voor een gebied met zoveel oppervlakte is dat iets om heel trots op te zijn!”

Vorm van de borgstelling

De borgstelling houdt in dat de provincie garant staat voor een eventueel tekort in de exploitatie. Dat tekort is nu nog ruim € 65.000: oftewel 175 aansluitingen. Als 1 jaar na de aanleg van het  netwerk dit aantal extra aanmeldingen alsnog binnen is, is er geen tekort meer.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman: ,,De provincie heeft vanaf de start ingezet op snel internet vanwege de bijdrage die het levert aan leefbaarheid en aantrekkelijkheid, voor zowel bewoners en ondernemers als recreanten. Ik ben blij met dit resultaat, de aanleg kan nu echt starten”.

Hayley Osinga van FiberFlevo is opgelucht. ,,Vooraf hadden we natuurlijk gehoopt 60% te kunnen halen, omdat de nood hoog is. Die 60% deelname is net niet gelukt, maar ruim 1700 deelnemers is een prachtig resultaat, ook vergeleken met andere gebieden
in Nederland.”

,,Ik ben blij dat we nu van start kunnen gaan. En gaandeweg gaan ook vast de laatste twijfelaars mee doen. We leggen het glasvezel namelijk bij iedereen in het buitengebied tot in de meterkast, dus snel internet, goed televisiebeeld en goede telefoonontvangst liggen dan letterlijk voor het grijpen. We gaan vol vertrouwen van start!”

Planning

Het is de bedoeling dat het glasvezelnetwerk eind 2017 in het hele buitengebied van Noordoostpolder is aangelegd. De eerste inwoners kunnen eind dit jaar al genieten van hun snelle verbinding. Voor de bedrijventerreinen, ook op Urk, wordt gewerkt aan een  maatwerkoplossing, in overleg met de ondernemers.

Bij de foto: V.l.n.r.: Hans Wijnants (weth. Noordoostpolder), André Doggen (Fiber Flevo), Geert Post (weth. Urk) en Jan Voesten (Fiber Flevo).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen