Eén op honderd bewoners Noordoostpolder kan reanimeren

Foto: HartslagNu.nl

479 mensen uit de Noordoostpolder hebben zich aangemeld op Hartslag.nu. ,,Meer dan één procent en dat is best veel”, zei Klaas Jan Loosman, gebiedsregisseur gemeente Noordoostpolder tijdens de woensdagavond gehouden jaarvergadering van Dorpsbelang Rutten. Maar het zijn er nog niet genoeg.

In Rutten zijn er tot nu toe zestien aanmeldingen. Burgers geven via 112 een noodmelding door. Via de ANWB-alarmcentrale wordt vervolgens de burgerhulpverlening in werking gezet. Om binnen zes minuten een slachtoffer te kunnen reanimeren, worden er per melding dertig burgerhulpverleners gealarmeerd om direct naar het slachtoffer toe te gaan danwel de AED op te halen.

De AED in Rutten is op eigen initiatief aan de buitenzijde van de brandweergarage opgehangen. Gemeente Noordoostpolder heeft onlangs ook op andere gemeentelijke gebouwen in Noordoostpolder de AED’s buiten opgehangen, zodat deze 24/7 bereikbaar zijn.

Daarnaast zijn er echter ook bedrijven die over AED’s beschikken. ,,Het zou mooi zijn als die ook 24 uur per dag toegankelijk kunnen worden gemaakt”, aldus Loosman.

Vanavond is in het Van der Valkhotel in Emmeloord een informatieavond over de burgerhulpverlening .

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen