Geld Nationaal Programma Onderwijs biedt kansen

Foto: Max Pixel

Gemeente Noordoostpolder krijgt de komende twee jaar in totaal circa € 1 miljoen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit geld wordt door de Rijksoverheid verstrekt om de negatieve effecten van corona voor jongeren te bestrijden.

NOORDOOSTPOLDER, 21-01-2022 – Samen met alle betrokken partijen op het gebied van onderwijs, armoede en gezondheid, gaan we de komende tijd ideeën ophalen. Die verwerken we vervolgens in plannen om het geld op een zo goed mogelijke manier te besteden aan jongeren die dat nodig hebben. Zo willen we hen helpen om beter door de coronacrisis heen te komen.

Breed kijken waar extra ondersteuning nodig is

Corona heeft zonder meer een hele grote impact op onze samenleving. Dat merken we ook in Noordoostpolder. Toch zijn niet alle doelgroepen over één kam te scheren. Zo zijn er bijvoorbeeld leerlingen die dankzij het thuisonderwijs veel minder stress hebben ervaren dan op school. Ook zijn er leerlingen die thuis juist meer aandacht kregen dan op school.

Maar de andere kant van de medaille is er ook: leerlingen die zich thuis niet konden concentreren en leerachterstanden opliepen. Of leerlingen die op sociaal-emotioneel gebied schade of achterstand opliepen. De thuissituatie kan daarbij ook een grote rol spelen. Bij het wegvallen van werk en inkomen zijn oplopende spanningen en ruzies een veel voorkomend verschijnsel.

Bij het inzetten van het hulpgeld kijken we samen met diverse betrokken organisaties zoals de scholen, welzijnspartijen, sportorganisaties en de cultuursector naar de kansen om jongeren die dat nodig hebben weer een positief perspectief te bieden.

Geld inzetten voor structurele effecten

Hoewel het geld voor een periode van twee jaar twee jaar wordt verstrekt, willen we het zodanig inzetten dat we ook op langere termijn structurele effecten bereiken. Eén van de samenwerkingen om hier aan te werken is die van de Gelijke Kansen Alliantie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen