Een krachtig Noordoostpolder, ook in de toekomst

Foto: Pixabay.com

Maandagavond stelde de gemeenteraad in zijn vergadering het sociale beleid voor de komende jaren vast. Het nieuwe beleid laat een scherpere koers zien om er voor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst voor de gemeente betaalbaar blijft.

Het uitgangspunt blijft dat inwoners mee moeten kunnen doen aan de samenleving, zoveel mogelijk op eigen kracht en met hulp van eigen netwerken. Lukt dat niet, dan zorgt de gemeente voor passende ondersteuning.

Wethouder Marian Uitdewilligen: “We willen graag goede ondersteuning blijven bieden aan degenen die dat nodig hebben. Om dat te kunnen blijven doen moeten we de komende jaren een scherpere koers varen. We moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat de zorg onbetaalbaar wordt voor de gemeente. Liever nu aanscherpen, dan over een aantal jaren zwaar moeten schrappen op onze voorzieningen. Zo blijven we een gemeente die zorg heeft voor zijn inwoners.”

Aanscherpende maatregelen

Dit betekent bijvoorbeeld dat de gemeente samen met organisaties en instellingen de ondersteuning anders gaat organiseren. En ondersteuning die wettelijk niet verstrekt hoeft te worden, wordt straks niet meer vergoed. Daarnaast zet de gemeente zich in voor een overzichtelijker zorglandschap. “En om te voorkomen dat inwoners te lang met hun vraag blijven rondlopen, hebben we in september een sociaal loket ingericht. Hiermee willen we voorkomen dat een relatief eenvoudige zorgvraag een complexe zorgvraag wordt. Voorkomen staat voorop”, aldus wethouder Uitdewilligen.

Sociaal loket

Bij het sociaal loket kunnen inwoners terecht met allerlei vragen. Bijvoorbeeld over werk, inkomen, bijstand, wonen, zorg, onderwijs, financiën, regelingen en toelichting op de Wmo en de Jeugdwet.  Naast het geven van advies en informatie verwijst het sociaal loket ook door naar voorzieningen. Het sociaal loket is bereikbaar via 0527 63 39 11 of via [email protected]. Het sociaal beleid voor de komende jaren is te lezen op noordoostpolder.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen